Motovun: "Turski dan" na filmskom festivalu

Charlie Chaplin u baroknom kostimu - detalj s festivalske špice (D. ŠIŠOVIĆ)
Charlie Chaplin u baroknom kostimu - detalj s festivalske špice (D. ŠIŠOVIĆ)

Tek druge festivalske večeri publika najvećeg motovunskog festivalskog Kina Trg mogla je prvi put vidjeti festivalsku špicu, duhoviti animirani kolaž s motivima iz baroknih grafika pretvorenih u filmske citate, od Charlieja Chaplina u Shakespearovom kostimu do scena iz "Paklene naranče", naravno s Motovunom koji se u epilogu ponovno uzdiže iz oblaka.

Početak druge večeri u Kinu Trg označila je i jedna topla gesta festivalske uprave: vječnom zaštitnicom motovunskog festivala proglašena je nedavno preminula baka Ljubica, u čijem su motovunskom domu od samog početka tj. od 1999. godine noćili i boravili mnogi festivalski gosti.

Kako je nedjelja u Motovunu bila "turski dan", odnosno u znaku zemlje partnera ovogodišnjeg festivala, Turske, i prvi večernji film u Kinu Trg bio je turski, a najavio ga je osobno redatelj Yusuf Pirhasan. Riječ je o filmu "Posljednja postaja oslobođenje", koji je izmamio srdačan smijeh motovunske publike kad se na velikom platnu dogodio vrhunac zapleta priče o ženama koje se zajedničkim snagama rješavaju nasilnih ili nevjernih supružnika i ljubavnika.

Turska kinematografija jedna je od produktivnijih u svijetu, godišnje snimi 80-90 filmova, u zadnjem desetljeću turski filmovi postižu i značajne uspjehe na svjetskim festivalima, a za prikazivanje u Motovunu odabrano je 11 filmova koji daju presjek od umjetničkih vrhunaca do filmova koje turska publika izuzetno voli.

Neposredno prije večernje projekcije na motovunskom su trgu pred publikom koja je čekala film nastupili atraktivni žongleri vatrom iz žonglerske skupine Poi Art iz Istanbula, a još malo ranije cjelokupni program Turska – zemlja partner najavljen je prigodnim "turskim partyjem" koji su otvorili turski veleposlanik u Hrvatskoj Burak Özügergin i predsjednik Hrvatsko-turskog društva prijateljstva Goran Beus.

U logističkoj režiji turskog restorana Lokum iz Zagreba festivalskim su gostima ponuđene i turske delicije, od kebaba i mekanog sira preko lokuma i baklava s pistacijama do prave turske kave i izvrsnih turskih crvenih vina.

Osim ovom enogastronomskom prezentacijom, filmovima i žonglerima vatrom, Turska će se u Motovunu predstaviti još i književnošću - hrvatskim izdanjima knjiga nekolicine turskih pisaca, zatim demonstracijom ebru-umjetnosti odnosno tehnikom slikanja na vodi te koncertom etno-pop sastava Kolektif Istanbul, predviđenog za zadnju festivalsku noć. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter