Motika u fotokolažu i Orel u eksperimentu

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Izložba "Fotokolaža" Antuna Motike i "Eksperimenata" Alojza Orela, njihovih avangardnih radova iz sredine prošlog stoljeća,sinoć je, bez govora, otvorena u Gradskoj galeriji, u finišu manifestacije "Večer otvorenih vrata galerija u Art zoni Kandler".

Fotokolaži Antuna Motike spadaju u dio autorovih atelijerskih istraživanja započetih 1940. godine, a u ovoj panorami transfiguriranih prikaza nalazimo distorzirana ljudska lica i tijela, najčešće ženska, detalje životinja, elemente strojeva… Motika je radio fotokolaže koji su zbog očuvanja uokvireni, pa je stoga izdan DVD s animacijama koje ilustriraju koliko ti mobilni fotokolaži imaju interesantan likovni život. Uz DVD, dostupni su i kalendari, onaj Motikinih fotokolaža te drugi koji je zapravo zbirka umjetnina u kojemu se nalaze djela Motike, Murtića, Paliske, Obrovca, Juričića i drugih.

Alojz Orel predstavljen je s deset svojih kolor solarizacija koje je radio među prvima u svijetu. Upravo je ta tehnika 60-ih korištena u pop artu, pa se stoga, kako je rečeno u najavama, radi o vrlo značajnoj izložbi za ovaj grad. Izložbom ovih njegovih radova zaokružena je i godina fotografa Alojza Orela u Puli. (Z. A.)

 


Podijeli: Facebook Twiter