Moskovski magazin Zham predstavio Eugena Varzića

Eugen Varzić (Arhiva)
Eugen Varzić (Arhiva)

Kao svojevrsnu najavu samostalne izložbe i sudjelovanja u likovnim projektima tijekom 2015. godine, u Moskvi je proteklog tjedna magazin Zham objavio razgovor sa hrvatskim likovnim umjetnikom Eugenom Varzićem, koji živi i stvara u Kufcima kraj Poreča.

Suradnja s dr. sc. Vinicijem Lupisom

- Magazin izlazi mjesečno, kao glasilo armenske zajednice u Moskvi, prateći njihov život i običaje, kao i događaje iz visokog društva. Posebnu pažnju posvećuje umjetnosti, kulturi i armenskim pitanjima. Svaki mjesec Zham objavi po jedan razgovor nearmenca koji se bavi armenskim temama, objašnjava Varzić te ističe da je uz njegovo umjetničko stvaranje, jedan od poticaja za temu o njegovom radu u Zhamu bila i aktivna suradnja s dr. sc. Vinicijem Lupisom na nizu umjetničkih projekata vezanim uz lik sv. Vlaha (ekumenski svetac, IV.st. po rođenju Armenac Barsegh rus. Vasilij, biskup Sebaste, Armenija).

Uz Varzićev umjetnički rad, a posebno sliku "Sancte Blasi Ora Pro Nobis", u magazinu su odlučili predstaviti recentne Varzićeve likovne radove i umjetničke projekte, te neka promišljanja o trenutcima u kojima živimo i umjetnosti općenito.

Razgovor s Varzićem je vodila glavna urednica magazina dr. Anna Givargizijan, koja je osim Varzića, prošle godine u Zhamu također predstavila i dr.sc.Vinicija Lupisa.

Inače, u izdanju Matice hrvatske Ston, uskoro izlazi knjiga "Armenija domovina Sv. Vlaha", ruskog jezikoslovca Artura R. Bagdasarova i hrvatskog povjesničara Vinicija B. Lupisa, a za koju je Varzić izradio ovitak. Knjiga je nastala s nakanom približavanja armenskog naroda i njegove kulture i baštine hrvatskoj javnosti.

Impresivna biografija umjetnika

Eugen Varzić diplomirao je na slikarskom odjelu Filozofskog fakulteta u Rijeci 1999. godine. Izlagao je na više desetaka samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivan. Vodio je više umjetničkih projekata (Street art Poreč 2001, 2002, Ex tempore Nova vas 2009, 2010 i Ex tempore Funtana 2011) te je surađivao na više međunarodnih likovno umjetničkih projekata. Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima, u privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta (Pavarotti, Nicklaus) kao i u sakralnim prostorima. Godine 2005. uvršten je u Leksikon moderne i suvremene umjetnosti, u izdanju Galerije Alba iz Ferrare. Kao jedan od pet likovnih umjetnika iz Republike Hrvatske, 2008. godine njegov rad pod nazivom "Eva" (ciklus Enfer et Paradis )  uvršten je u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe, autora Gerharda Habarte. Ista slika uvrštena je u stalni postav Muzeja fantastične umjetnosti u Beču.

Varzić duži niz godina sudjeluje u humanitarnim aukcijama slika. Povremeno se bavi dizajnom, kratkim filmom, ilustracijom i vođenjem likovnih radionica.

Kao slobodni umjetnik živi i stvara u Kufcima. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter