MMC Luka: Tri zasebne izložbe povezanih radova

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Izložba tri autorice -  Dragane Kružić, Tanje Pećanić i Helge Goran, sinoć je otvorena u pulskoj galeriji Luka u sklopu Multimedijalnog centra Luka. Uoči otvaranja izložbe u podne je održan susret umjetnica s publikom. S Draganom Kružić i Helgom Goran razgovarali su učenici pulske Škole primijenjenih umjetnosti i Osnovne škole Tone Peruška, predvođeni profesorima Fulvijom Juričićem i Mirjanom Konta. 

- Kružić i Pećanić su već zajedno izlagale unutar konceptualne izložbe pod nazivom "Dijalozi" tako da se njihovi radovi dobro upotpunjuju, svaka na svoj način promišlja taj segment, taj fenomen utjecaja medija na čovjeka i one nam to kroz svoje radove prikazuju, kazala je povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan.

Istaknula je da se Helga Goran vrlo dobro uklopila s fotografijama koje istražuju fenomen detalja i trenutka na koje ponekad ne obraćamo pažnju. "Na samim fotografijama imamo zrcalnu sliku objekta koji je fotografirala tako da se ona tematski jako dobro uklapa. Ustvari su to tri različite izložbe koje su se ujedinile pod jednim krovom, ali to su radovi koji bi se mogli konceptualno povezati u jednu zajedničku izložbu", objasnila je Širec Džodan.

Kritika društva i masovnih medija

Dragana Kružić predstavlja se s dva ciklusa radova "Red i kaos" i "Dijalektika unutarnjeg" koji su nastali od 2011. do 2013.

U prvom se ciklusu referira na kaotične situacije, a  "Dijalektika unutarnjeg" je kritika društva odnosno masovnih medija koji vrše strahovit utjecaj na čovjeka koji bi trebao filtrirati informacije kao  točne ili netočne.

Dragana Kružić o svojim je radovima rekla: "Tema 'Red i kaos' vezana je uz propitivanje odnosno proučavanje reda i kaosa a 'Dijalektika unutarnjeg' vezana je uz istraživanje na području tema vezanih za društvo spektakla odnosno za reakciju na sveprisutni utjecaj medija odnosno informacija, i svojevrsna je kritika društva." Napominjući da je poveznica između ciklusa likovni element, Dragana Kružić kaže: "Osnovni likovni element u umjetnosti točka, crta, a ja dalje koristim i geometrijski lik kvadratić. Što se tiče reda i kaosa zasnovano je na multiplikaciji tog elementa koji sugerira red, a kretanje, kao što se vidi na nekim radovima sugerira kaos. U ovom drugom ciklusu koristim isti taj likovni element - crtu koja izgleda kao čavao, zapravo sugerira proboj vlastite autonomije i duše kao refleksija na te informacije."

Kamera kao kist ili četkica

Helga Goran predstavlja se fotografijama u ciklusu nazvanom "Book of water: found drawings" odnosno "Knjiga o vodi: pronađeni crteži" a fotografije su nastale njenim šetnjama duž rijeke Save, u raznim godišnjim dobima i vodostajima rijeke. Crteži su to koji su Goran asocirali na crteže koje bi sama crtala.

- Meni je kamera sredstvo za rad, kao kist ili četkica. Nije da tipično fotografiram, nego kao da slikam ili crtam kamerom. Neke od fotografija djeluju kao grafike, druge pak djeluju kao da su crno-bijele iako na njima boje. To je neki spoj između umjetnosti i fotografije, kao neki prijelaz. Obično kažem da radim u mediju fotografije, kamera mi bukvalno služi kao olovka ili četkica, kaže Goran.

Čavli i pribadače na platnu

Tanja Pećanić izlaže radove iz nekoliko ciklusa koje je objedinila pod nazivom "Međuprostori" i kako kaže Tina Širec Džodan oni dobro komuniciraju s radovima Dragane Kružić upravo zbog tog načina korištenja objekata na platnu ili na površini.

Kao što Kružić koristi čavle, Pećanić ovdje koristi pribadače na platnu i time stvara jednostavne, čiste kompozicije, često simetrične ali ona se bavi postojanjem višedimenzionalnosti, koegzistencijom različitih oblika u našem stvarnom svijetu. To vrlo jednostavno, spretno i domišljato prikazuje tim pribadačama koje probija kroz platno i onda one osvjetljenjem dobivaju određene sjene koje na neki način aludiraju na to paralelno postojanje druge dimenzije u odnosu na primarni oblik, priča Širec Džodan.

Izložba, se može razgledati do 27. travnja, a organizira je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre. Susreti s autoricama održani su u okviru projekta Dijete u galeriji i platforme MARTA, edukativne platforme HDLU Istre za umjetnički razvoj mladih. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter