MMC Luka: Otvoren Cinemaniac

Projekcije filmova deset umjetnika u galeriji Anex (D. ŠTIFANIĆ)
Projekcije filmova deset umjetnika u galeriji Anex (D. ŠTIFANIĆ)

Cinemaniac, platforma koja propituje veze filma i suvremene umjetnosti i koju kao tradicionalni popratni program Pulskog filmskog festivala od 2002. godine uspješno vodi kustosica Branka Benčić, sinoć je otvorena u pulskom Multimedijalnom centru Luka.

Ove je godine, uz javno izlaganje radova do subotnjeg zatvaranja festivala, Cinemaniac strukturiran u dva dijela - izložbu "Paper Movies" u Luci te program projekcija "Kino umjetnika" u stražnjoj galeriji Anex. Potonja 130-minutna projekcija organizira se i u četvrtak, s početkom u 19 sati u kinu Valli.

Izložba "Paper Movies" predstavlja radove Dalibora Barića, Michela Klöfkorna, Antuna Motike, Ane Petrović i Marka Tadića, a riječ je o fragmentarnoj putanji "papirnatih filmova" kroz kolaž, crtež, found footage, video, animaciju i fotografiju kao dio filmskog eksperimenta. Pritom se otkriva potencijalnost filma kao resursa koji omogućava nove horizonte umjetničkih intervencija.

Projekcijski, pak, program "Kino umjetnika" nudi u galeriji Anex recentnu produkciju recentnu audiovizualnu produkciju filmova hrvatskih umjetnika, radove koji nastaju na mjestu susreta suvremene umjetnosti i kinematografije. U zbirnih 130 projekcijskih minuta koje se u loopu vrte u galeriji Anex, predstavljeni su radovi Damira Očka, Igora Grubića, Renate Poljak, Ane Hušman, Zlatka Kopljara, Vladislava Kneževića, Davida Maljkovića, Dana Okija, Matije Debeljuha i Ane Bilankov (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter