Misliti film: Pulska izložba u Beogradu

'Misliti film' - veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti
'Misliti film' - veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti

Večeras u 19 sati u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda otvara se izložba "Misliti film + 2", čija je kustosica Puljanka Branka Benčić. Riječ je o nešto izmijenjenoj verziji izložbe iz 2013. godine, organizirane u okviru projekta Cinemaniac, popratnog programa Pula Film Festivala koji je tada obilježio 60 godina Pulskog filmskog festivala. Izložba u Beogradu bit će otvorena do 14. studenog.

Izložba pristupa ideji filma kao kompleksnom i razvijenom sistemu reprezentacije, filmskim kodovima i konvencijama koji oblikuju dominantan poredak, a film je shvaćen kao "tehnologija društva", spoj materijalnog i konceptualnog aparata, ideologije i tehnologije filma i kinematografije kao društvene institucije.

Izdanje +2 u galeriji Podroom bit će dopunjeno radovima grupe Doplgenger i Dubravke Sekulić, koji se, svatko na svoj način, također bave slikom, njenim kodovima, efektima koji nastaju uslijed njene standardizacije i njenim nastankom u procesu kreiranja narativa.

- Radovi svih odabranih umjetnika i umjetnica predstavljaju prostore konstrukcije i istraživanja poetike i estetike filma, prostore kina ili filmske slike, kaže u najavi kustosica Branka Benčić. Ona je osnivačica programa Cinemaniac koji od 2002. predstavlja istraživačku platformu koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, a realizira se u formatu izložbe, predstavljajući radove hrvatskih i inozemnih umjetnika i približavajući ih širokom krugu publike. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter