Miroslav Bertoša o migracijskoj enigmi

Miroslav Bertoša (D. MEMEDOVIĆ)
Miroslav Bertoša (D. MEMEDOVIĆ)

"Migracijska enigma 'izumitelja' Leonarda Fioravantija - Bolonjci u Puli" naziv je predavanja koje će ugledni povjesničar, professor emeritus Miroslav Bertoša održati večeras, s početkom u 19 sati i uz slobodan ulaz, u "školi" na placi u Premanturi.

Središnja tema izlaganja odnosi se na Pulu i njezino područje u drugoj polovici 16. stoljeća, no administrativno i geografski obuhvaća i Veneciju, gospodaricu Republike, a stjecajem okolnosti i daleku Bolonju s teritorijem u doba velikih apeninskih i jadranskih kriza - ratova, epidemija kuge i zaraznih bolesti, gospodarskoga opadanja, ugrožavanja ambijentalnih uvjeta i smanjivanja stanovništva.

U ovoj neobičnoj, doslovce bizarnoj povijesnoj priči kao glavna ličnost i poticateljski duh (spiritus movens) pojavljuje se "meštar sviju umjetnosti", "izumitelj svih stvari", "pronalazač naseljavanja Pule", "liječnik obaju profesija" i "najveći kirurg" - Leonardo Fioravanti (Bolonja, 1517. - Venecija, poslije 1583.). Predavanje je koncipirano prema opsežnome svesku građe u Državnom arhivu u Veneciji s detaljima o Fioravantijevom projektu sanacije grada Pule, napose o dramatičnoj epizodi naseljavanja obitelji iz Bolonje i njezine okolice (1560.-1567.).

Miroslav Bertoša (1938.), povjesničar, profesor emeritus Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, autor je 18 knjiga i oko 900 ostalih bibliografskih jedinica, pretežito izvornih znanstvenih radova. Istražuje gospodarske, društvene, etničke, migracijske, kolonizacijske i kulturno-antropološke pojave u Istri od 15. do 18. stoljeća. Član je suradnik HAZU-a. Uz dr. Roberta Matijašića, bio je glavni urednik Istarske enciklopedije u izdanju Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" u Zagrebu. Bio je profesor u Puli, Rijeci, Zagrebu, Zadru i Dubrovniku, a sada predaje na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, na Hrvatskim studijima u Zagrebu i doktorskome studiju u Dubrovniku. Dobitnik je Državne nagrade za znanstveni rad "Bartol Kašić" i Nagrade grada Pule za životno djelo. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter