Miro Gavran nominiran za Andersenovu nagradu 2016.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najprevođeniji hrvatski književnik Miro Gavran, dobitnik brojnih nagrada, nominiran za Andersenovu nagradu 2016., predstavljen je u utorak na konferenciji za novinare u Hrvatskom centru za dječju knjigu u Zagrebu.

Djela Mire Gavrana prevedena su na 38 jezika i dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, podsjetila je članica Nacionalnoga odbora za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba Diana Zalar.

Po Gavranovim dramama i komedijama, dodala je, nastalo je više od 250 kazališnih premijera diljem svijeta, a te je predstave vidjelo više od tri milijuna ljudi, rekla je Zalar. Podsjetila je i na to da mu je posvećen i kazališni festival Gavranfest na kojemu se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim djelima. Festival se od 2003. održava u Slovačkoj, a od 2013. i u Poljskoj.

Velik dio Gavranova opusa zauzimaju knjige za djecu i mladež u kojima autor govori jezikom koji čitatelja stavlja u jednakopravnu poziciju prema piscu, istaknula je Zalar. Ocijenila je da u njegovim djelima u prvi plan dolaze iskrenost i otvorenost te jednostavnost u obraćanju mladima.

Naglasila je da Gavran progovara o mnoštvu prijepornih tema kao što su ljudska seksualnost, bračna nevjera, siromaštvo, alkoholizam, bolest i smrt. "Bez obzira na ozbiljnost, a ponekad i tragičnost tih tema, Gavran uvijek piše s temeljnom optimističnom pozicijom", rekla je te dodala da kod njega vedra misao i ljudska hrabrost uvijek imaju posljednju riječ.

Ocijenila je da knjige Mire Gavrana za djecu i mladež na humorističan način govore o mnoštvu egzistencijalnih tema te dodala da pitanje rata i ratovanja ima posebno mjesto u prozi. "Stav koji pisac nepokolebivo brani uvijek je na tragu odgovornosti za vlastite postupke kao i uvida u njihove posljedice", rekla je i dodala da posljedice nikad nisu takve da bi trebalo izgubiti hrabrost ili nadu.

Smatra da Gavran u cjelovitu opusu ostaje pristupačan običnom čovjeku i njegovim shvaćanjima, stremljenjima prema sreći i promišljanju životnih nedaća.

Gavran je napomenuo da voli pisati za djecu i mladež jer im na taj način, kroz priču, želi prenijeti doživljaj i emocije.

Ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Davorka Bastić naglasila je da je Miro Gavran u društvu najboljih svjetskih pisaca i ilustratora te podsjetila da Hrvatski centar za dječju knjigu djeluje od 1993. prikupljajući djela hrvatskih autora i njihove prijevode te promocije u zemlji i inozemstvu.

Ranka Javor istaknula je da od 1995. Hrvatski centar za dječju knjigu postaje nacionalna sekcija međunarodne udruge IBBY (International Board on Books for Young People – Međunarodno vijeće za dječju knjigu) koja danas okuplja 79 zemalja članica.

- Svake druge godine IBBY dodjeljuje Nagradu Hans Christian Andersen živućem piscu i ilustratoru za ukupan doprinos stvaralaštvu na području dječje knjige, rekla je te dodala da se nagrada sastoji od zlatne medalje i diplome, a svečano se dodjeljuje na kongresu IBBY-ja. Podsjetila je da se Andersenova nagrada za pisce dodjeljuje od 1956. godine, a za ilustratore od 1966. te da odluku o nagradama donosi međunarodni žiri sastavljen od 13 članova.

Odluku o izboru hrvatskog autora za nominaciju za Andersenovu nagradu donosi na svojim sastancima Nacionalni odbor za dječju knjigu. U Centru se priprema nominacija, dosje na engleskom jeziku i od pet do 10 naslova najboljih knjiga. Svakom članu žirija šalje se dosje autora i najmanje pet odabranih naslova.

Od 1996. do danas hrvatski kandidati za Andersenovu nagradu bili su pisci Ivan Kušan, Luko Paljetak, Zvonimir Balog, Sunčana Škrinjarić, Višnja Stahuljak, Joža Horvat i Miro Gavran te ilustratori Ivica Antolčić, Ivan Vitez, Vjekoslav Vojo Radoičić, Cvijeta Job i Svjetlan Junaković .

U veljači 2016. bit će objavljena imena pet finalista nagrade, a dobitnik će biti poznat početkom travnja na Sajmu dječje knjige u Bologni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter