Međunarodni program 61. Pule otvara Ken Loach

Scena iz filma "Jimmyjeva dvorana"
Scena iz filma "Jimmyjeva dvorana"

Dva filma večeras otvaraju Međunarodni dugometražni program ovogodišnje 61. Pule na Kaštelu.

Prvi je na programu u 21.30 sati najnoviji film majstora  Kena Loacha "Jimmyjeva dvorana" (Jimmy’s Hall), u kojemu igraju  Barry Ward, Simone Kirby, Jim Norton, Francis Magee. Film je bio prikazan na festivalu u Cannesu ove godine. Riječ je o drami koja se vraća u 1921. godinu, a Jimmy Gralton izazvao je pomutnju otvorivši plesnu dvoranu za mlade u ruralnoj Irskoj. Protjerani Jimmy vraća se 10 godina kasnije, a lokalna ga mladež moli da opet otvori dvoranu.

Drugi film na programu počinje u 23.30 sati, a riječ je o slovačko-češkom filmu "Čudo" (Miracle)  Juraja Lehotskkog. Glume Michaela Bendulova, Robert Roth i Venuša Kalejová. To je drama iz 2013. o petnaestogodišnjoj Eli koja odlazi u popravni dom zbog veze s tridesetogodišnjim Robyjem. Ondje je već prvu večer podvrgnuta svojevrsnoj javnoj ispovijedi te odluči pobjeći. Film je dobio posebno priznanje u programu festivala u Karlovym Varyma.

Međunarodni program prati i žiri na čelu s Fridrikom Thorom Fridrikssonom, redateljem, producentom i glumcem kojemu je posvećena i ovogodišnja festivalska retrospektiva. Njega će publika moći i pozdraviti na Kaštelu, a u žiriju su još i Leo Barraclough, filmski kritičar (Variety) i Stanislav Tomić, hrvatski redatelj.

Ulaz na Kaštel je 10 kuna. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter