Međunarodna ekipa mentora podučavat će o jazzu

S radionice Big Banda Ljetne jazz akademije Hrvatske glazbene mladeži (M. MIJOŠEK)
S radionice Big Banda Ljetne jazz akademije Hrvatske glazbene mladeži (M. MIJOŠEK)

Međunarodna ekipa sastavljena od devet mentora i ovog ljeta podučavat će polaznike Ljetne jazz akademije Hrvatske glazbene mladeži, koja se 15. godinu zaredom održava u Grožnjanu. Prijave su u tijeku te sama škola traje od 17. do 30. srpnja, a škola se održava paralelno s festivalom Jazz is Back! BP, koji svake večeri od 13. do 30. srpnja donosi koncertna gostovanja jazz i blues glazbenika iz cijelog svijeta.

Mentori Ljetne jazz akademije HGM-a renomirani su glazbenici i pedagozi iz cijelog svijeta - tu su Karlheinz Miklin (saksofon) i Karlheinz Miklin Jr. (bubnjevi) iz Austrije, zatim Lasse Lindgren (truba) iz Švedske, iz Sjedinjenih Američkih Država dolaze Renée Manning (vokal), Andy McKee (bass) i Luis Bonilla (trombon), dok će iz Hrvatske polaznike podučavati troje mentora - Elvis Stanić (gitara), Davor Dedić (klavir) te Neven Frangeš (klavir i teorija).

Uz individualne satove sviranja i pjevanja, u sklopu grožnjanske Ljetne jazz akademije HGM-a održat će se i radionice Big Banda kao i malih "combo" sastava, zatim poduke iz tehnika improvizacije, jazz teorije… a polaznici imaju mogućnost i da nastupe solistički ili kao članovi sastava u sklopu programa festivala.

Ljetna jazz akademija HGM-a je dio programa Jeunesses Musicales International’s JM Jazz World, u sklopu kojeg se organiziraju međunarodni ljetni jazz kampovi (sličan grožnjanskom se održava i u Norveškoj), zatim projekti, turneje jazz ansambala kao i međunarodna razmjena i suradnja jazz glazbenika.

Osim redovne nastave uz mentore škole, ove godine se održava i posebna radionica "How to survive by playing jazz!" Martina Reitera, koja će se ostvariti u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom.

Više informacija može se naći na web stranicama Hrvatske glazbene mladeži, www.hgm.hr. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter