Medeja: Osveta je od razuma jača


Na sijenom prekrivenoj bini Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula sinoć je izvedena Euripidova "Medeja" koju je dramaturški obradila Livija Pandur, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Pandur.Theaters, a režirao Tomaž Pandur. Euripidov tekst adaptirao je Darko Lukić.

"Medeja" je jedna velika priča koja vjerojatno nikad neće izgubiti na aktualnosti s obzirom da govori o izdaji i osveti. Pandur i ekipa su je modernizirali i skratili, no nama se sve to na trenutke činilo prilično konfuzno premda moramo priznati da niti s izvornim, iznimno teškim Euripidovim tekstom nismo baš na "ti", tako da predmnijevamo da u Pandurovoj viziji ima puno toga što nismo doživjeli na isti način kao on, a što smo trebali vidjeti ili barem naslutiti. Uostalom, isti dojam smo imali kad smo na Malom Brijunu gledali njegovu "Tesla Electric Company".

Pandur voli eksperimentirati, pomicati granice u smislu da želi biti vizualno snažan, ne uvući se publici polako pod kožu nego joj se nametnuti, ako je suditi po te dvije predstave. Uostalom, već prije nego "Medeja" počne gledalištem i predvorjem kazališta hodaju argonauti u crnim hlačama i crnim sakoima koji publici objašnjavaju što se događa prije no što predstava krene, a to čine i tako da se potpuno približe, gotovo unesu nekima od gledatelja u lice.

Pandurovi Argonauti podsjetili su nas na sicilijanske mafijaše a ti kostimi i cijela scenografija kao da priziva taj mediteranski otok poznat po zakonu osvete.

- Preplavilo me zlo, ali strast je od razuma jača, kaže Medeja koju tumači Alma Prica.

Njena želja da se osveti mužu Jazonu (Bojan Navojec) zbog toga što je izdao njihovu ljubav je jaka, toliko jaka da će učiniti bilo što da izvrši svoj naum, no na kraju će stradati njena dva sina, što će biti udarac Jazonu koji će s tim morati živjeti. Pricina Medeja je snažna žena, što ne odgovara Jazonu te su njihovi dijalozi prilika i za preispitivanje uloge žene u društvu.

U predstavi glume i Livio Badurina, Ivan Glowatzky, Romano Nikolić, Damir Markovina, Petar Cvirn, Andrej Dojkić, Tomislav Krstanović, Ivan Magud, Ivan Ožegović, Adrian Pezdirc, Kristijan Potočki i Jure Radnić. Za atraktivnu scenografiju pobrinuli su se Numen, glazbu su priredili duo Silence koji čine Boris Benko i Primož Hladnik, a video Dorijan Kolundžija/Galerija 12+. (M. RADIĆ, snimio A. KANCELAR)

"Mistero Buffo" i "Lindarski kaban" za Svjetski dan kazališta

U povodu Svjetskog dana kazališta u INK-u će se u srijedu u 19.30 sati odigrati njegova predstava "Mistero Buffo" Darija Foa u izvedbi Valtera Roše. U 21 sat bit će izvedena predstava Dragutina Lučića Luce "Lindarski kaban" u režiji Jasminka Balenovića.


Podijeli: Facebook Twiter