Marko Sosič u pazinskoj Kući za pisce

Irena Urbič, Marko Sosič i Neven Ušumović u kući za pisce (D. ŠIŠOVIĆ)
Irena Urbič, Marko Sosič i Neven Ušumović u kući za pisce (D. ŠIŠOVIĆ)

Na književnom druženju u pazinskoj Kući za pisce publici se  predstavio slovenski pisac i kazališni redatelj iz Trsta Marko Sosič, koji u Kući boravi tijekom veljače.

Susret su moderirali Neven Ušumović i Irena Urbič, a priča koja se povela tijekom ove zanimljive večeri rasprela je zanimljivu mrežu nadahnuća, nasljeđa i motivacija za književno stvaranje u povijesno multikulturalnoj sredini kakav je grad Trst, nezamisliv i bez njegova šireg zaleđa.

- Danas kad smo svi u Europskoj uniji i kada više nema granica Trst je opet naš omiljeni grad, grad u kojem nam je draže vidjeti i prepoznavati multikulturalnost nego nacionalizam, grad je to koji ima ozbiljnu slovensku književnost, a Marko Sosič je jedno od važnih imena te književnosti koji svojim djelima pronosi poruku o slojevitosti tog kulturnog i umjetničkog prostora, istakla je uvodeći publiku u temu Irena Urbič.

Prije nego je ozbiljnije zašao u književnost, Sosič je dao veliki doprinos kazališnom životu tršćanskih Slovenaca, pa je između ostalog uvevši titlovanje predstava nakon dugo vremena ponovno privukao talijansku publiku u slovenski teatar.

- Ta tršćanska multikulturalnost daje mi hranu, pomaže mi da se ne osjećam izolirano, nego da supostojim sa svim kulturama koje taj grad nosi, odgovorio je Sosič na pitanje kako se kao pisac i kao Slovenac osjeća u Trstu.

Dosad je objavio tri romana, koje je većim dijelom napisao u Istri, boraveći u kućama svojih prijatelja u Puli, Motovunu i selu Butori na Tinjanštini. (D. ŠIŠOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter