Marko Pogačar u pazinskoj Kući za pisce

Marko Pogačar i Neven Ušumović (A. DAGOSTIN)
Marko Pogačar i Neven Ušumović (A. DAGOSTIN)

- Zalažem se subverzivnu i angažiranu književnost, ali ne na način da postane politički pamflet i potpadne u dominantne ideološke matrice, kazao je mladi zagrebački književnik Marko Pogačar u pazinskoj Kući za pisce naglasivši da još uvijek vjeruje u prosvjetiteljsku ulogu književnosti.

Gost književne večeri ovogodišnji je dobitnik književne

nagrade "Edo Budiša" koju Istarska županija i Kuća za pisce dodjeljuju mladim autorima do 35 godina za najbolju objavljenu zbirku kratkih priča u regiji, te će ovih dana boraviti u Hiži od besid. U razgovoru s moderatorom večeri, predsjednikom programskog vijeća ustanove i književnikom Nevenom Ušumovićem osvrnuo se na nagrađenu zbirku koja nosi naslov "Bog neće pomoći" za koju je Ušumović kazao da koristi hiperrealizam nalik onom mađarskog režisera Bele Tarra, ali i ismijava političke reference iz nedavne prošlosti. Bog koji neće pomoći nije (samo) onaj monoteistički Bog, već onaj bog koji živi u Utrechtu (glavom i bradom frontmen Azre Branimir Johnny Štulić op.n.), a predstavlja(o je) idola autoru.

Dotakli su se i svježe izdane knjige "Jugoton gori", zapravo autobiografske priče u hibridnoj književnoj formi o odrastanju 29-godišnjeg autora kroz novovalnu i punk glazbu. Knjiga je svojevrsna rock kritika ili, bolje reći, katalog pjesama s ovih prostora od šezdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća. Pogačar je dosad objavio sedam knjiga poezije i proze, urednik je u književnom časopisu Quorum, dvotjedniku Zarez te u nakladničkoj kući VBZ, a djela su mu prevedena na dvadesetak jezika. Susretu je prisustvovao i slavni dječji književnik Mladen Kušec, kao i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter