Mali božićni spektakl s puno glazbe, plesa i čarolije

Franjo Tončinić
Franjo Tončinić

Franjo Tončinić, autor predstave "Car Mraz" koja će se u Teatru Naranča premijerno izvesti 29. studenog, otkrio nam je detalje o novom projektu.

- Kako je koncipirana ovogodišnja premijera Teatra Naranča, Vaša autorska predstava Car Mraz?

- Dugoočekivani božićni projekt Teatra Naranča je pred vratima. Ove godine je mene dopala ta čast da budem autor prosinačke čarolije u našem kazalištu. Predstava "Car Mraz" zamišljena je kao pravi mali božićni spektakl s puno glazbe, plesa i nadasve čarolije. Nakon priče o "Začaranom Uskrsu", slijedi drugi dio trilogije koji govori o megapopularnoj figuri Djeda Mraza.

- Svaka predstava ovoga Teatra, predstavlja nešto novo - od UV teatra, sugestivnih scenskih efekata do pravih malih mjuzikala. Što donosi ovaj naslov?

- "Car Mraz" predstavlja nešto sasvim novo. Donosi pravi glumačko-plesni komad i priču kakvu još sigurno niste čuli, doduše inspiriranu "Gospodarom prstenova", "Hobitom" i "Igrom prijestolja", ali svakako prvu na našim prostorima i šire o tome kako je nastao Djed Mraz i to 20.000 godina prije Krista u davno, davno pretpovijesno doba. Ono što ovu predstavu svakako čini posebnom jest filmska glazba i kompozicije Ozrena Glasera koje očaravaju već na prvo slušanje, jednostavna i efektna scenografija Lene Modrušan i, možda najvažnije, čarobni dizajn rasvjete Antona Modrušana koji predstavu diže u fantazmagorične visine i uvodi vas u pravu čarobnu atmosferu prapovijesti. I da, da ne zaboravim. Ova predstava ima zmaja. Velikog i opasnog zmaja imenom Kentigern.

- Na repertoaru Naranče, učestale su prilagodbe svjetski poznatih bajki što izaziva oduševljenje kod najmlađih. No, Vi svake godine kreirate barem jedan autorski naslov.

- Jako volim stvarati, maštati i izmišljati nove svjetove, tada se osjećam kao malo dijete kojemu ništa nije teško zamisliti - čak ni ono što zapravo ne postoji. Tako sam jednog jutra došao na ideju o Caru Mrazu i odlučio je staviti na papir, a prije par mjeseci i na daske koje život znače. Svi znamo Djeda Mraza kao besmrtnog pozitivca. No, što ako nije oduvijek bio takav? Što ako je bio zao? E Car Mraz je baš to. I više od toga.

- Je li je danas teško stvarati za djecu?

- Djeca su zapravo genijalci i zato su zahtjevni. I drago mi je da je tako jer onda moram uprijeti svoje moždane vijuge kako bih napravio nešto u čemu ću ponajprije uživati ja - jer ipak sam najveće dijete od svih u našem parteru. Taj sindrom Petra Pana me uvijek tjera u nove pobjede, a što bi rekao Car Mraz: "Samo pobjednici sjedaju na tron!"

- Koji su po Vama najvažniji elementi koje svaka predstava za djecu mora sadržavati?

- Puno iskrenosti, ona je nepobitni ključ prepoznavanje kod djece. Ona na to reagiraju. A kad ih uvučete u iskrenu priču, vaši su do kraja. Kroz smijeh i suze i dobru priču, onu koju će htjeti da im mama pročita još koji put.

- Koji Vam je naslov najdraži?

- Ima ih pregršt, ali među najdražima mi je "Alisa u zemlji čuda" koju imam čast adaptirati i režirati u Naranči na ljeto 2015. I to će biti moja prva adaptacija, nakon niza autorskih tekstova. Ako se zvijezde poslože, očekujte još jedan u svibnju.

- Planovi za budućnost.

- Ideja imam na pretek, ponekad i previše - kažu. Želim puno toga ostvariti i kao glumac i kao autor i nekad djelujem kao da sutra ne postojim, onaj lav u meni ne da mi mira. Zasad valja prvo odigrati 16 predstava "Cara Mraza" i mini-premijeru "Čarobnu noć prosinca" koje su nam predviđene za prosinac, a onda idemo u nova maštanja i u nove sfere stvaranja. (Razgovarala Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter