Makedonsko sunce u Istri

S koncerta Despine (D. MEMEDOVIĆ)
S koncerta Despine (D. MEMEDOVIĆ)

Koncert pjevačke skupine Despina "Makedonsko sunce u Istri" održan je u srijedu navečer u svečanoj dvorani pulskog Filozofskog fakulteta, a u organizaciji Makedonskog kulturnog foruma.

Kako je rekao u uvodnom govoru Aldo Kliman u ime organizatora, mješovita pjevačka skupina Despina, s petnaestak skupnih izvođačica i solista, i osebujnim tradicionalnim i modernim instrumentima opremljenim ansamblom, od samoga je osnutka prije osam godina naišla na iznimno lijep prijem kod publike.

Tako je bilo i preksinoć, kada je krcata dvorana Filozofskog fakulteta ovacijama ispratila ove vrlo dobre pjevačice koje su stvorile, zajedno s pratećim glazbenim ansamblom, izvrsnu atmosferu, punu pozitivnih emocija i vibracija.

Repertoar Despine je raznolik i pokriva vardarski, egejski i pirinski dio Makedonije, a nose živopisne narodne nošnje iz Povardarja.

Dirigent je Toni Pernić, koji je i njihov voditelj i zadužen za glazbenu obradu. Prateći glazbeni ansambl čine izvrsni glazbenici; flautistica Nataša Dragun, kontrabasist Nenad Mirt, harmonikaš Andrej Pezić, gitarist Bojan Uležić, Sandro Vešligaj za glasovirom i udaraljkaš Vedran Vojnić.

Nazočni su tijekom ovoga koncerta mogli čuti skladbe kao što su "Snošti minav, mila mamo, niz Kožuf planina", "Lele Jano", "Go fanale edno mome", a vrlo je dobar bio i duet Irene Vladisavljević i Milene Stojkoska Ramović u "Belo lice ljubam jas". Kao gosti, nastupili su Irena i Mauro Giorgi, koji su aranžirali i izveli "More sokol pie voda na Vardarot".

Potom je glazbeni ansambl izveo "Eleno mome", "Pajduška" i "Mariovska tresenica", a zatim je zbor izveo još šest poznatih makedonskih skladbi. U skladbi "Storil niet zajko" solist je bio Miladin Mićanović.

Nakon ovacija i bisa, koncert je priveden kraju, a Despina se ponovno potvrdila kao vrlo kvalitetna vokalna skupina.

Suorganizator je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, odnosno njegov Filozofski fakultet.

Članice Despine su Anita Grgorinić, Blagica Antunović, Tatjana Jaćimović, Gordana Loparić, Kocana Mićanović, Miladin Mićanović, Milena Stojkoska Ramović, Fides Smoković, Petra Stanić, Valerija Strmotić, Klaudija Velimirović, Irena Vladisavljević i Dragica Žarković. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter