Mađarski film "Tijelo i duša" pobjednik 67. Berlinalea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mađarski film "Tijelo i duša" redateljice Ildiko Enyedis dobitnik je Zlatnog medvjeda, glavne nagrade za najbolji film na 67. međunarodnom berlinskom filmskom festivalu, objavljeno je u subotu navečer u Berlinu.

"'Tijelo i duša' je nježna priča o dvije osobe s ruba društva koji kroz snove pronađu put jedno do drugog", stoji u obrazloženju međunarodnog žirija na čelu s nizozemskim redateljem Paulom Verhoevenom.

Veliku nagradu žirija dobio je francuski redatelj Alain Gomis za film "Felicite" a srebrnog medvjeda za najbolju režiju finski redatelj Aki Kaurismaeki za svoj film "Druga strana nade" o integraciji migranata u finsko društvo.

Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu dobila je korejska glumica Kim Min-hee a za mušku austrijski glumac Georg Friedrich.

U konkurenciji za glavnu nagradu 67. Berlinalea je prikazano 18 filmova.

Oba kratkometražna hrvatska filma koja su sudjelovala u programu ovogodišnjeg Berlinalea u programima namijenjenim djeci i mladima Generation, „U plavetnilo“ i „Ježeva kućica“, nagrađena su specijalnim pohvalama od stručnih žirija.

67. Berlinale završava u nedjelju danom rezerviranim za projekcije za široku filmsku publiku.

Berlinale je pored festivala u Veneciji i Cannesu jedan od najvažnijih filmskih festivala na svijetu a po broju posjetitelja i broju prikazanih filmova i najveći. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter