M. Lučić imenovan na mjesto v.d. ravnatelja MSUI-ja

Mladen Lučić (M. MIJOŠEK)
Mladen Lučić (M. MIJOŠEK)

Odlukom župana Istarske županije Valtera Flega poništen je natječaj za novog ravnatelja Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Natječaj je raspisan još u lipnju, a za novo vodstvo MSUI-ja stiglo je pet prijava kandidata koji su pretendirali na mjesto budućeg ravnatelja ili ravnateljice. Nakon što je sada već bivša ravnateljica Gorka Ostojić Cvajner otišla u mirovinu, natječajno povjerenstvo je na temelju pristiglih prijava odabralo četiri kandidata i već je donijelo odluku odnosno prijedlog o novom ravnatelju/ci, a kojeg je potom trebala potvrditi i županijska Skupština. Međutim, u zadnjim aktima župana objavljen je dokument kojim se poništava i izvan snage stavlja prijedlog o imenovanju nove ravnateljice MSUI-a. Osim što je iz ovog očito da se radi o ženskoj kandidatkinji ni riječju nije pojašnjeno zbog čega se takva odluka stavlja izvan snage.

Pročelnik županijskog Odjela za kulturu Vladimir Torbica, koji je uz dizajnera Maurizia Ferlina i akademskog slikara i kipara Erosa Čakića, u tročlanom natječajnom povjerenstvu, kazao je da je povjerenstvo dalo svoj prijedlog, no kako se sjednica županijske Skupštine nije održala istekao je rok od 45 dana u kojem je taj prijedlog Skupština trebala i potvrditi.

Torbica nije želio otkriti ime predložene kandidatkinje rekavši nam da je sada na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja imenovan Mladen Lučić. Također je potvrdio da Lučić nije bio među kandidatima koji su se prethodno javili na natječaj. Novi bi se natječaj, potvrdio je, trebao raspisati kroz tjedan dana.

Iz pouzdanih smo pak izvora saznali da su se na natječaj javile povjesničarke umjetnosti Branka Benčić, Kristina Tamara Franić, Ketrin Miličević Mijošek, Jerica Ziherl i Branko Gulin.

Podsjetimo, visoka stručna sprema, najmanje pet godina rada u muzejskoj struci te ponuđeni program rada Muzeja za novo mandatno razdoblje od četiri godine bili su glavni uvjeti natječaja. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter