M. Librić: 5.000 naslova, 68 događaja i 60 sudionika

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Sedmo izdanje festivala za dječju književnost Monte Librić održat će se od 24. do 30. travnja u pulskoj Zajednici Talijana, gdje je danas održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji program te manifestacije.

- Ovogodišnja je tema naslovljena "Točka, točka, točkica", a pažnja je usmjerena ilustraciji. Mnogobrojni će programi biti posvećeni ilustraciji, a održat će se i dvije značajne izložbe - jedna u galeriji Makina naslovljena "Moonrise Shadow" gdje će se svojim radovima predstaviti Aljoscha Blau, u galeriji Amfiteatar bit će upriličena izložba "Tri majstora", a svojim radovima predstavit će se dobitnici nagrade hrvatskih biennala ilustracije Klovićevih dvora: Dušan Kallay, Alenka Sottler i Tomislav Torjanac, kazala je direktorica Monte Librića Slavica Ćurković.

Iris Mošnja, voditeljica programa, naglasila je da će se u programskom dijelu festivala održati 68 događaja s više od 60 sudionika, a posebno će bogat biti i talijanski program te svi dosadašnji ustaljeni programi.

- Ove godine ćemo imati i posve novi program, posvećen doduše ne djeci, nego onim malo starijima, Pula Illustrator Campus, koji otvara prostor mladim umjetnicima te im omogućava rad uz poznate umjetnike iz Hrvatske i svijeta. Studentima s likovnih akademija iz Zagreba, Rijeke i Splita predavanja i majstorske radionice održat će Zdenko Bašić i Manuel Šumberac (Hrvatska), Aljoscha Blau (Rusija, Njemačka), Kestutis Kasparavičius (Litva) te Alenka Sottler (Slovenija), naglasila je Ćurković.

Predsjednik pulske Zajednice Talijana Fabrizio Radin pohvalio je ovaj festival koji i financijski pomažu, te posebno njegov talijanski program, koji će ove godine biti najbogatiji do sada.

Rea Korani, glavna organizatorica i voditeljica programa govorila je o najbogatijem talijanskom programu do sada, naslovljenom "Piu' che una storia", a sudjelovat će Angela Nanetti, Roberto Malini, Dario Picciau, Mara Cerri i Magda Guidi.

- Održavat će se i kreativno-edukativne radionice i programi "Dijete u galeriji" koje se ostvaruje s HDLU-om Istre i MMC-om Luka, radionice izrade booktrailera Pula prije 1914., a novost je i suradnja sa svjetskim festivalom animiranog filma Animafestom, što će rezultirati posebnim programom naslovljenim "Kino za uši".

Voditeljica prodaje Tina Zenzerović kazala je da će pedeset hrvatskih i talijanskih nakladnika izložiti oko 5.000 naslova koji će se moći kupiti uz popust od 10 do 50 posto, a posjetitelji koji prilože letak Monte Librića ostvarit će i dodatni popust od deset posto na jedan naslov.

- Za knjižničare i nakladnike, održat će se i Nulti dan sajma, i to dan prije svečanog otvorenja, 23. travnja. U sklopu Nultog dana Hrvatski centar za dječju knjigu pripremio je zanimljivu izložbu Hrvatske knjige na časnoj listi IBBY-ja" (1996.-2014.) u Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Vibor Juhas ukratko je predstavio knjigu "Ponoć u parku 52" koja je netom izišla iz tiska, a koju je realizirao u suradnji s Vanjom Marković.

- Neću vam odati ništa o sadržaju, trebate se domoći knjige i pročitat je ako vas zanima o čemu je riječ. Što se pak Knjigomora tiče, on će uz Baku Librić i librice od ove godine postati zaštitni znak ove manifestacije. Spomenimo i to da je idejni začetnik ovoga lika Franjo Tončinić iz Teatra Naranča, kazao je Juhas koji je oblikovao strip Knjigomor koji je izlazio u nastavcima u prilogu za djecu našeg lista Ružmarin.

Iris Mošnja podsjetila je nazočne i na već tradicionalni program Piknik s autorom, gdje će svoja najnovija izdanja predstaviti Manuela Vladić-Maštruko, Mladen Kušec, Hrvoje Kovačević, Ana Torić, Snježana Akrap Sušac i mnogi drugi.

Ona je istaknula i da su pokrovitelji manifestacije Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Pula, Zagrebačka banka, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, Talijanska unija, pulska Zajednica Talijana, Talijanski institut za kulturu iz Zagreba i Ruksak (pun) kulture, dakako uz sponzore.

Svečano otvorenje

Svečano otvaranje bit će u četvrtak, 24. travnja, u 11 sati, a program svečanog otvaranja kreirat će glumačka ekipa Teatra Naranča. Uz Baku Librić sudjelovat će i Knjigomor te librica Rea Korani, a u protokolarnom dijelu sudjelovat će pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, istarski župan Valter Flego, direktorica Monte Librića Slavica Ćurković i pulski gradonačelnik Boris Miletića, koji će i otvoriti festival. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter