Lupino & Lupinizam pred rovinjskom publikom

Lupinovi radovi u Batani
Lupinovi radovi u Batani

Pod nazivom "Lupinizam-Lupinismo- Lupinism", u rovinjskom Centru vizualnih umjetnosti "Batana", otvorena je izložba radova poznatog hrvatskog umjetnika Stephana Lupina. O profesionalnom putu fotografa, skulptora, slikara i dizajnera govorio je direktor CVU-a Mladen Boljkovac, no najviše i najbolje o autoru, koji se u svijetu proslavio modnim fotografijama, govorila su upravo njegova izložena djela - od fotografskih portreta i aktova, preko skulptura  izrađenih u drvu i metalu, do slika ali i dekorativnog namještaja.

Mali anđeli iz Klaićeve bolnice

Posebnu pažnju autor i galerija posvetili su djeci, i to djeci iz Klaićeve bolnice po kojem je i nastao ciklus fotografija "Mali anđeli". O modnim fotografijama, po kojim je Lupino i stekao svjetsku slavu, kao i portretima slavnih osoba ili Lupinovim aktovima, izlišno je pisati - ta toliko smo ih puta imali prigode vidjeti u modnim ili glazbenim časopisima. No, ono na što su oči posjetitelja "padale" i k tomu se vraćale su drveni križevi - najrazličitije  oblikovne varijacije u robusnom drvetu, ponekad kombinirano s metalom - kao i "kraljevske stolice"- taman kao da su naručene za serijal "Igre prestolja".

- U posljednje vrijeme Lupino stvara maske. Maske su  medij koje postoje tradicionalno u rodnom kraju umjetnika još od poganskog doba. Začahureni u drvetu otkriveni imaginacijom, Lupino pleksericom oživljava drvene mitove. Za razliku od ranih radova, ovi posljednji pripadaju narodu, anonimnim plesačima, magovima, onima koji su zaslužni za istjerivanje raznih vrsta trajnih i privremenih zloduhova, zapisala je, između ostalog,  u predgovoru kataloga Branka Hlevnjak, objasnivši "zloduh traje i množi se, živi sada i ovdje i zato je potreban umjetnik/mag Lupino, onaj koji će mu umanjiti značaj ironijom te umjetnošću sačuvati djelić rasipavajućeg humanizma."

Različite spoznaje, materijali i tehnike

Dakle, Lupino i njegov kreativni lupinizam svi posjetitelji izložbe imaju prilike pogledati i doživjeti naredna dva mjeseca. A razloga za to ima napretek jer je kreativni Lupinov autorsko - stvaralački hibrid stvoren uporabom različitih spoznaja, saznanja, materijala, načina izrade i tehnika, ili kako to ističe Hlevnjak "mješavinom dizajna i umjetnosti, grafiterstva i street arta, koje je Lupino jednostavno imenovao lupinizmnom. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter