Ljubav je odnos u kojemu je pružanje i davanje bezuvjetno

Lucía Etxebarría na Doručku s autorom (Milivoj MIJOŠEK)
Lucía Etxebarría na Doručku s autorom (Milivoj MIJOŠEK)

"Kim Kardashian primjerice ne radi ništa, ali je poznata jer je lijepa, specifičan model, i njezine obline rezultat su puno utrošenih sredstava. Na sceni ima puno golotinje, problem konzumerizma i konzumizma su itekako veliki i prisutni", kazala je Lucía Etxebarría tijekom Doručka s autorom u srijedu na 22. Sajmu knjige u Istri u razgovoru s Aljošom Pužarom.

Žene prve na listi za otkaz

Tijekom ovoga programa govorila je o tome kako je počela pisati. Kazala je da studira psihologiju te da je dio stvaranja koji se odnosi na njezino pisanje za novine čisti posao, no drugi dio pisanja je i veliki gušt. Etxebarría vodi i radionice pisanja, onog kreativnog koje pohađaju pretežito oni koji su se razveli ili prekinuli ljubavnu vezu, a zatim je i rasprava prešla na temu ljubavi.

- Govoriti o ljubavi bila bi tema za jednu, ali i za više konferencija, ona nikada ne smije biti toksična, važno je da je ljubav iskrena i bezuvjetna. Postoji puno vrsta ljubavi, ja ne volim kćerku jer ima primjerice dobre ocjene ili jer ima urednu sobu, volim jer mi je kćerka. Ljubav je odnos u kojemu je pružanje i davanje bezuvjetno, kazala je Etxebarría.

Tijekom Doručka bilo je govora o raznim pojmovima ljubavi, ali i o zidovima koji se nepotrebno stvaraju, kako na osobnoj, tako i na kolektivnoj razini, kao i o činjenici da su u krizama žene prve koje gube radna mjesta.

Tko je sve bio na božićnom ručku

- Mi žene moramo biti dobro organizirane, uvijek mislim na to kako pisati, održavati kuću, brinuti se o kćeri, strogi radni raspored prisiljava me na organizirani život. A živim u zanimljivoj četvrti, eto, primjerice srela sam tu ljubav Andyja Warhola, kunjada Fidela Castra, vrlo zanimljive likove, naglasila je ova španjolska autorica dajući potom jedan zadatak nazočnima. Deset dana nakon božićnog ručka trebaju poslati e-mail svim nazočnima s ručka i pitat ih da nabroje što se sve jelo, tko je sve sudjelovao i kako je tko bio odjeven. Kazala je da će iz toga proizići isto toliko odgovora. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter