Ljetni festival Rovinj: Münchov klavirski recital

Martin Münch u rovinjskoj crkvi sv. Franje
Martin Münch u rovinjskoj crkvi sv. Franje

Treći u nizu koncerta Ljetnog festivala Rovinj, održan sinoć, bio je u znaku nastupa njemačkog pijanista Martina Müncha, koji se posjetiteljima crkve svetog Franje predstavio skladbama M. Ravela "Bolero" i "La Valse", A. Scriabina 2. sonate op.19 (Andante-Presto) i 9. Sonate "Black mess", C. Debussyja "Danse" i "L'isle joyeuse" te I. Albéniza "El Albaicin" i "Almeria".

Münchova izvedba bila je tehnički precizna i izvedbeno savršena, što je naročito dolazilo do izražaja u dijelovima koji su tempom zahtijevali energičniji pristup pa je i sama publika nakon svake od izvedenih kompozicija bivala sve više i više pod snažnim emocijama.

Martin Münch rođen je 1961. godine  u Frankfurtu. Glazbu i filozofiju studirao je u Mainzu, a kompoziciju kod Wolfganga Rihma na Visokoj glazbenoj školi u Karlsruheu. Kao solist je nastupao u gotovo svim zemljama Europe održavajući pritom više od 30 koncerata godišnje.

Uz to što je poznat kao interpretator Albénizovih kompozicija, Münch je skladao i pedesetak skladbi - od opusa za glasovir do komorne glazbe i orkestralnih djela.

Sljedeći u nizu koncerata Ljetnog festivala Rovinj zakazan je za 1. kolovoza, u crkvi svetog Franje, kada će se izvedbama F. Schuberta, L. Cherubinija, V. Bellinija i A. Smareglie predstaviti  Istrian trio "GiOiA" (Oriana Vozila, sopran, Giorgio Sugar, tenor, i Aleksandra Santin Golojka, piano). Početak koncerta je u 21 sat. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter