Ljepota jednostavnosti, bičve i radionice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Budući da je ove godine Monte Librić, festival dječje knjige u znaku lutaka te suradnje s Umjetničkom akademijom iz Osijeka, nije mogao izostati nastup poznate lutkarice i glumice, Puljanke s osječkom adresom Petrom Blašković. Petra, koje je blistala u predstavama Istarskog narodnog kazališta „Blak“ i „Jure Grando“, glumica osječkog HNK-a, dugogodišnja redateljica i glumica u uprizorenjima Istra Inspirita, koja je glumila i na daskama Teatra Naranča, ovoga se puta predstavila jednom posve drukčijom predstavom.

Zajedno s Antoniom Jakupčevićem donosi priču o ljepoti jednostavnosti. Na sceni su samo dva glumca-animatora te svežanj novina, koji publiku vode na putovanje kroz razne vidove i mogućnosti transformacije lako dostupnih materijala.

Subota je isto bila u znaku lutaka i predstave „Turlututu“ u produkciji Lutkovnog gledališča Ljubljana i Centre de Creations pour l'Enfance Tinquex. Ova se predstava temelji na pustolovinama lutka Turlututua, koji je bio protagonist interaktivnih slikovnica francuskog ilustratora Hervea Tulleta, a tu i gledatelji postaju dio predstave.

Protagonistica predzadnjeg Piknika s autorom bila je sve poznatija spisateljica Tatjana Pokrajac Papucci iz Rovinjskog Sela koja je ovom prilikom predstavila svoje posljednje djelo za djecu, zbirku pjesama na čakavici „Iščen bičve“. Uz zanimljivu popratnu lutkarsku predstavu te čitanje stihova ove autorice, nazočni su mogli saznati da je riječ o vrlo živopisnim lirskim, životnim crticama te da je to prva zbirka ove autorice na čakavici. Ovdje je prisutno prisjećanje na djetinjstvo, na neka drukčija, bezbrižnija vremena, emotivno, uz nostalgiju i sugestivna zapažanja.

Brojne su radionice održane tijekom Librića, od one ilustratorice, lutkarice i pripovjedačice Margarete Peršić „Pišem ti i crtam“, do one Livije Kroflin o lutkama u edukaciji. Djeca iz skupine Brzići Dječjeg vrtića Mali svijet PO Monte Zaro pod mentorstvom Davorke Rački Zimolo, Suzane Pujac i Marinele Lančić predstavili su dramatizaciju priče „Žabe i sunce“.

U nedjelju, posljednjeg dana Librića u 10 sati na rasporedu je Piknikić čiji će gost biti učenica OŠ Veruda Tena Maretić, a u 11 sati slijedi predstava „U potrazi za čudovištima“ Odsjeka za glumu i lutkarstvo i Odsjeka za primijenjenu umjetnosti Umjetničke akademije u Osijeku. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter