Literatura je danas neka vrsta - punka

Vojnović i Ivanišević dobro su nasmijali publiku (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)
Vojnović i Ivanišević dobro su nasmijali publiku (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)

Iznimno duhovito, nasmijavajući publiku spontanim šalama punim ironije, autoironije te međusobnog slovensko-hrvatskog "nadmetanja", u prvom izdanju sajamskog programa "Autor čita autora" sinoć su u Crvenom salonu pulskog Doma hrvatskih branitelja svoje nove romane zajedno predstavili Goran Vojnović i posebno dobro raspoloženi Ivica Ivanišević; prvi "Smokvu" u izdanju Frakture, a drugi "Primaveru" u izdanju Hena com.

Tako je Ivanišević potegnuo već u uvodu "malu Sloveniju" i visokog Vojnovića, da bi 195 centimetara visok slovenski pisac uzvratio: "Non-stop udaram u plafon svoje zemlje". Ova dva romana, dodao je Vojnović, osim mediteranskog kruga, ništa ne povezuje. Primaveru" je opisao kao prekrasnu filmsku priču u kojoj je sve s mjerom i sve posloženo, za razliku od duge i slojevite "Smokve". "Bojim se da će mi iduća knjiga biti još deblja", kazao je Vojnović.

Ivanišević je pak o djelu svog kolege kazao: "U 'Smokvi' je pripovjedač Jadran Dizdar kompleksan lik s četiri-pet identiteta, a ja imam autistične likove kojima globus čine dva splitska kvarta. Vojnovićeva "Smokva", priča o tri nesretna braka bitno je različita od njegovih prošlih romana, ne samo u formalnom smislu (složena, puna meandara i digresija) nego i zato što ovaj put politika nije u prvom planu". Ovaj plodan splitski autor usporedio je "Smokvu" sa "Stonerom" Johna Williamsa.

Ukoliko je dobro, nema bolje reklame od autorova čitanja svog dijela, a to je posebno efektno bilo u slučaju Ivaniševićeve "Primavere" - autor je silno nasmijao publiku čitanjem triju uvodnih kratkih dijaloga majke sa svoja tri sina, Fabijanom, Šantom i Dujom, kojima ona određuje životna zanimanja - prvog šalje u svećenike, drugog u vojnu školu, dok će treći ostati s njom.

Braneći svijet književnosti, Goran Vojnović je kazao: "Literatura je danas neka vrsta punka; kao otpor novom vremenu koje se izražava gotovo jednom riječju i u kojem je duža rečenica avangarda. Mislim da će ljudi imati sve veću potrebu za duljom literaturom". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter