Lit Link festival u Puli, Rijeci i Zagrebu

S prošlogodišnjeg Lit Link festivala u Puli (D. ŠTIFANIĆ)
S prošlogodišnjeg Lit Link festivala u Puli (D. ŠTIFANIĆ)

Drugo izdanje književnog festivala "Lit Link/Književna karika", koji osim predstavljanja inozemnog književnog stvaralaštva domaćoj publici ima za cilj promidžbu hrvatske književnosti u inozemstvu, okupit će od 28. do 30. kolovoza u Puli, Rijeci i Zagrebu američke, kanadske, engleske i hrvatske pisce, urednike i izdavače.

"Ovogodišnji festival predstavlja kontinuitet prošlogodišnjeg koncepta koji teži zanimljivom programu za publiku koja tako ima priliku susresti se s nešto alternativnijim gostima, u nas još mahom neprevedenim predstavnicima američke, kanadske i britanske književnosti", kazao je Hini programski direktor Robert Perišić.

No, kako je jedna od osnovnih odrednica festivala povezivanje kroz dvosmjernu komunikaciju i razmjenu, s naglaskom ponajviše na predstavljanje domaće literarne scene predstavnicima inozemne izdavačke industrije, ono što je još važnije je da Lit Link u Hrvatsku dovodi istaknute inozemne urednike i izdavače koji se tako upoznaju s našim autorima, napomenuo je Perišić.

"Na taj način zapravo spajamo ljude koji inače ne bi došli u kontakt, strane izdavače upoznajemo s time što se kod nas događa budući da na njihovim tržištima naši pisci ostaju i dalje neprisutni i nepoznati", napomenuo je.

Upravo je to ono što festival želi popraviti, kako bi se kvalitetnim hrvatskim autorima omogućila bolja startna pozicija za proboj na strana tržišta, a u tome smislu Perišić je zadovoljan ishodom prošlogodišnjeg prvog izdanja Lit Linka, koje je zabilježilo izniman interes publike te je već iznjedrilo prodaju prava za romane "Nigdje, niotkuda" Bekima Sejranovića i "Adio, kauboju" Olje Savičević Ivančević američkom književnom časopisu McSweeney's Quarterly, čija će urednica Andi Winnette također biti gošća festivala.

"U časopisu će ovog mjeseca izaći i veliki hrvatski temat koji će predstaviti kratke priče šestoro naših autora - Olje Savičević Ivančević, Tee Tulić, Zorana Ferića, Gordana Nuhanovića, Damira Karakaša i Bekima Sejranovića", istaknuo je Perišić. Hrvatski autori koji će se ove godine na Lit Linku upoznati s urednicima i izdavačima ponajvećih svjetskih tržišta su Željak Horvat Čeč, Maša Kolanović, Ivana Kovačić, Enver Krivac, Davor Mandić, Robert Međurečan, Marko Pogačar, Ivana Simić Bodrožić, Dalibor Šimpraga, Bojan Žižović, Jasna Žmak i Zoran Žmirić.

Domaća će se pak publika kroz okrugle stolove, predavanja o izdavaštvu i čitanja u tri grada - Puli (28. kolovoza), Rijeci (29. kolovoza) i Zagrebu (30. kolovoza) - imati priliku upoznati sa zanimljivim stranim autorima.

Među gostima ovogodišnjeg izdanja Lit Linka Perišić izdvaja Amerikanca Adama Mansbacha, autora bestselera New York Timesa prevedenog na 40 jezika "Go the Fuck to Sleep", te kanadsku autoricu Miriam Toews, autoricu nagrađivanih bestselera i "neku vrstu nasljednice Alice Munro", čiji će prijevod romana "A Complicated Kindness" uskoro izaći u izdanju Naklade Ljevak. Iz Kanade dolazi i Sheila Heti, čiji je roman "How Should a Person Be?" nominiran za Žensku nagradu za književnost (prijašnja Orange Prize). "Riječ je o 'odvaljenoj' književnoj pojavi koju je teško smjestiti u neki žanrovski obrazac", ocijenio je Perišić.

Od autora tu je i Kanađanin Shaughnessy Bishop-Stall, "naročito zanimljiv pisac koji u svojoj prvoj knjizi opisuje devet mjeseci koje je proveo s beskućnicima u zloglasnom 'Gradu Šatora' u Torontu" a čiji je novi roman "Ghosted" nominiran za nagradu Amazon za prvi roman 2011. Festival će ugostiti i Anne Meadows, urednicu beletristike i publicistike u prestižnim nezavisnim britanskim izdavačkim kućama Granta i Portobello Books, te autoricu i producenticu Kathryn Borel čija je knjiga "Corked: A Memoir" bila finalist za medalju za humor Stephen Leacock Memoriala za 2010. Među gostima su i pisac i urednik Buzz Poole iz New Yorka; američki izdavač Dan Simon, te pisac i novinar Michael Stein, urednik web-stranice Literalab. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter