Ledeni komet Johna Frankenheimera

Lee Marvin u "Ledenom kometu"
Lee Marvin u "Ledenom kometu"

Program Klubodroma Pulske filmske tvornice nastavlja se, uz slobodan ulaz, preksutra (četvrtak) u 19 sati projekcijom filma "Ledeni komet" Johna Frankenheimera iz 1973. godine, a po odabiru člana PFT-a Aleksandra Jovanovića. U originalu drama traje četiri sata, no bit će prikazana verzija koja je nešto kraća od tri sata. Film je prije 43 godine snimljen po istoimenoj drami Eugenea O?Neilla iz 1939. ('The Iceman Cometh'), a radnja je smještena u vrijeme velike krize i depresije 1912. godine, kada su ljudima najbolji prijatelji bili tuga i alkohol. Kao određenu katarzu, svi iščekuju putujućeg trgovca Hickeya, koji ih posjećuje dva put godišnje te ih pritom časti pićem i zabavlja.

Ambijent i atmosfera živopisno oslikavaju stanje duha u gostionici. Kada se Hickey napokon pojavi, dešava se neočekivani obrat. Umjesto zajedničkog opijanja, on nudi društvu trezvenost i razbijanje iluzija. Film tada dobiva punu dramatiku, jer situacija počinje nalikovati grupnoj psihoterapiji. Dijalozi su neobični i zanimljivi, a Lee Marvin, koji tumači karizmatičnog Hickeya, izuzetno je dojmljiv.

Za istaknuti je i Roberta Ryana u ulozi Larya, bivšeg anarhista koji nastupa kao filozof te u svemu vidi dvije strane, ali sada se ničemu ne nada i samo čeka laku smrt. Upravo je zahvaljujući Ryanu film dobio više nagrada za najbolju mušku (sporednu) ulogu, no one su dodijeljene glumcu posthumno budući da je umro prije premijere. Također, ovo je bio posljednji film još jednog velikana - Fredrica Marcha. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter