Labin: Značenje boje u Svečnjakovom stvaranju

S otvorenja Svečnjakove izložbe u Labinu
S otvorenja Svečnjakove izložbe u Labinu

U Gradskoj galeriji Labin gradonačelnik Tulio Demetlika svečano je otvorio izložbu "Žar boje" Vilima Svečnjaka, velikana hrvatskog slikarstva 20. stoljeća.

Predstavljajući izložbu i autora Branka Arh, povjesničarka umjetnosti i kustosica ove izložbe, u reprezentativnom je katalogu naglasila: "Velik je njegov opus: tisuće djela; ulja, crteža, grafika, monotipija, kolaža, skica, krokija, scenografija, batika, tapiserija, stakla i keramika. Izbor slika za labinsku izložbu počiva na nekoliko tematskih i stilskih okosnica koje otkrivaju značenje boje u Svečnjakovom stvaranju: boja je iskazana u funkciji kolorističkog strukturiranja motiva, u snažnom pulsiranju i unutrašnjem naboju, ali i u emotivnoj ekspresiji proizašloj iz dubine njegova osjećanja svijeta.

Svečnjak je usporedno slikao tragične prizore i sunčane krajolike, zanosne ženske aktove, portrete i cvijeće, slike u kojima je poput znanstvenika razrađivao probleme kompozicije,

prostora i svjetla".

Otvorenju izložbe prisustvovala je i Višnja Poljančić, Svečnjakova nećakinja i jedina zakonska nasljednica njegovih djela, a sva izložena djela vlasništvo su obitelji Poljančić koja ih je ljubazno ustupila za ovu nadasve zanimljivu izložbu velikog hrvatskog likovnog umjetnika.

Vilim Svečnjak rođen je 12. srpnja 1906. u Zagrebu, gdje se najprije školuje kod Zlatka Šulentića, Rudolfa Valdeca i Frana Kršinića, a kasnije Maksimilijana Vanke, Vladimira Becića, Tomislava Krizmana, Ljube Babića i Marina Tartaglie. Izlagao je s grupom Zemlja, bio je član grupe Napredni hrvatski umjetnici, jedan je od utemeljitelja grupe Mart i utemeljitelj grupe Ars. Utemeljio je 1931. ljevičarski Pučki teatar u Zagrebu i 1948. Galeriju likovnih umjetnosti u Rijeci, koju je vodio do 1951. Bio je član HAZU-a i dobitnik je mnogih priznanja za profesionalni rad, a među njima i Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo.

Izložba "Žar boje" Vilima Svečnjaka može se razgledati do 11. kolovoza u radno vrijeme galerije od 10 do 14 sati i od 19 do 23 sata, svaki dan osim nedjelje. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter