Kultna predstava skoro 50 godina na daskama

Kultni glumački tandem Lela Margitić i Pero Kvrgić (D. ŠTIFANIĆ)
Kultni glumački tandem Lela Margitić i Pero Kvrgić (D. ŠTIFANIĆ)

Legendarna predstava "Stilske vježbe", u kojoj glumci Pero Kvrgić i Lela Margitić na 20-ak različitih načina tumače jednu zgodu iz tramvaja, igra sutra u 20 sati u pulskom INK-u, a dan kasnije, u nedjelju također u 20 sati, ova hit predstava u produkciji zagrebačkog kazališta Planet Art na rasporedu je u Društvenom domu u Medulinu.

Za nepuna tri tjedna, 28. siječnja, ovaj kazališni klasik obilježen virtuoznim glumačkim umijećem svečanom će izvedbom u Maloj dvorani Lisinskog u Zagrebu obilježiti 48 godina kontinuiranog izvođenja. Ova je predstava fenomen svjetskih razmjera. Najdulje je to izvođena predstava na svijetu s istom glumačkom postavom, zbog čega su "Stilske vježbe" uvrštene u tiskano izdanje Guinnessove knjige rekorda.

"Stilske vježbe" je 1968. u Teatru ITD postavio redatelj Tomislav Radić po najpoznatijem djelu francuskog književnika Raymonda Queneaua "Exercices de style" iz 1947. godine, u kojemu na 99 načina pripovijeda priču iz crne kronike. Raymond Queneau (Le Havre, 1903. - Pariz, 1976.) diplomirao je filozofiju, a strastveno se zanimao za matematiku, lingvistiku, književnost i psihoanalizu. Sudjelovao je u nadrealističkom pokretu, a njegov prvi roman "Le Chiendent" (1933.) odmah je postigao velik uspjeh kod kritike i čitatelja. U svojim djelima Queneau s mnogo mašte, humora i ironije istražuje jezik i objektivnu relativnost jezičnih znakova, kao i pučku okolinu, zbog čega se svaki njegov tekst može smatrati istinskim jezičnim i kulturnim laboratorijem.

Prvotno zamišljena kao studentski projekt, predstava je nadrasla očekivanja i postala hit sezone, a premijera je bila 19. siječnja 1968. godine. U prvih 60-ak izvedbi Kvrgićeva partnerica bila je Mia Oremović.

Akademik Tonko Maroević (koji s redateljem Radićem potpisuje prijevod i adaptaciju), pišući svojedobno o predstavi, prisjetio se Ionescova priznanja da mu je upravo blizina iskustava "Stilskih vježbi" s iskustvima pisanja "Ćelave pjevačice" značila potvrdu vlastitog puta.

- A "Stilske vježbe" šire su kao igra čak i od Ionescova teatra, a već i po namjeni sasvim su oslobođene ikakvog odnosa prema kazališnim konvencijama, ustvrdio je Maroević.

Redatelj "Stilskih vježbi" Tomislav Radić, istaknuti hrvatski filmski i kazališni redatelj te dugogodišnji profesor i dekan zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, preminuo je 7. ožujka prošle godine u 75. godini. U njegovom bogatom stvaralačkom opusu ističu se igrani filmovi "Živa istina", "Timon", "Luka", "Anđele moj dragi", "Holding", "Što je Iva snimila 21. listopada 2003.", "Tri priče o nespavanju" i "Kotlovina", zatim kazališne predstave "Stilske vježbe", "Kate Kapuralica", "Gospodsko dijete", "Čaruga", "Emigranti"… (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter