Kuća fresaka u Draguću je i turistički projekt

Na budućem Centru za freske nedavno je obnovljena fasada - žuta kuća (M. RIMANIĆ)
Na budućem Centru za freske nedavno je obnovljena fasada - žuta kuća (M. RIMANIĆ)

Stara škola u Draguću postat će Centar za freske Istarske županije ili Kuća fresaka, kao zajednički projekt Županije i Općine Cerovlje, kojem su se kasnije priključili Regija Veneto i Ministarstvo kulture, kaže cerovljanski načelnik Emil Daus. Nada se da će se od ove godine u projekt uključiti i Ministarstvo turizma, jer je to u velikoj mjeri i turistički projekt. Ne samo zato jer će se u Kući fresaka urediti turistički infopunkt, već je cijeli projekt posvećen istarskom zidnom slikarstvu kao kulturnoj i turističkoj znamenitosti. Draguć će biti središte u kojem će se moći dobiti najpotpunije informacije o istarskim freskama.

- Za najkasnije mjesec dana očekujemo javni poziv Ministarstva turizma na koji ćemo aplicirali ovaj projekt, kaže Daus. Na tom natječaju očekuju oko 100 tisuća eura, čime bi popločili podove i obnovili masivna ulazna vrata. Do sada je uloženo oko milijun kuna i to u uređenje fasade, krovišta, obnovu instalacija te unutarnje žbukanje. Novac za to osigurali su Istarska županija, Ministarstvo kulture, Regija Veneto i Općina Cerovlje. K tomu, odobrene su 32 tisuće eura u sklopu Revitasa, programa prekogranične suradnje Italije i Hrvatske, za opremanje interijera.

Kuća fresaka u prizemlju će imati turistički infopunkt, a do njega galeriju u kojoj će se, po odabiru struke, projicirati freske iz istarskih crkava. Na prvom će katu bili polivalentna dvorana sa 60-ak stolaca, a osim za stručne i znanstvene skupove, moći će se koristiti za druge javne sadržaje i potrebe žitelja te rad mjesnog odbora. Na drugom katu uredit će se stambeni i radni prostor za znanstvenike i istraživače istarskih fresaka. Namjera je da se u Draguć unese život kroz cijelu godinu, ali i da se u općini Cerovlje uredi turistički ured, dodaje Daus. U Draguć već sada ljeti dođu po dva-tri turistička autobusa dnevno. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter