Kroatističke teme iz raznih perspektiva

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (M. MIJOŠEK)
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (M. MIJOŠEK)

Prvi međunarodni znanstveni skup pod nazivom "Kroatistika unutar slavističkoga, europskog i svjetskog konteksta" održat će se 15. do 17. listopada u povodu 20. godišnjice osnutka studija hrvatskoga jezika i književnosti u Puli na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Skup se otvara u četvrtak u 10 sati, a slijede plenarna izlaganja: Stjepan Damjanović imat će temu "Kroatistika i slavistika", Vesna Požgaj Hadži "Hrvatski jezik kao strani unutar slavističkoga, europskog i svjetskog konteksta", Helena Sablić Tomić "Ženski prostor hrvatske književnosti", a Goran Filipi "Istrorumunjski nazivi koji se tiču stabla i ploda masline".

Rad u sekcijama

Od 14 sati radni se dio nastavlja u sekcijama: "Povijest hrvatskoga jezika 1", "Suvremeni hrvatski jezik", a slijede sekcije "Povijest hrvatskoga jezika 2" i "Hrvatski jezik u međunarodnoj komunikaciji". Između ostalih, Teodora Fonović Cvijanović govorit će o "Jeziku Dobrilinih pisama".

U petak, 16. listopada predviđen je rad u sekcijama. Prva sekcija bit će "Hrvatska književnost unutar europske i svjetske književnosti 1". Dubravka Dulibić-Paljar govorit će o "Seksualnosti, nasilju i žrtvi u Marulićevoj 'Juditi", a tema Marie Rite Leto je "ll viaggio in Italia degli Illirici croati"(Putovanje ilirskih Hrvata Italijom). Valnea Delbianco govorit će na temu "Matija Vlačić Ilirik u djelu 'Biografia degli uomini distinti dell’Istria' Pietra Stancovicha".

Kontrastivna istraživanja

Naredne tri paralelne sesije su "Hrvatska književnost unutar europske i svjetske književnosti 2" te "Kontrastivna istraživanja hrvatskoga i drugih jezika 2" i "Hrvatski jezik: komunikativno pragmatički aspekti istraživanja".

U podne je predstavljanje knjige Rudolfa Ujčića, a u poslijepodnevnom dijelu ponovno se nastavlja izlaganje u tri sekcije: "Metodika nastave hrvatskog jezika i književnosti 1", Hrvatska književnost unutar europske i svjetske književnosti 3" i "Prijevod kao sredstvo međukulturnoga sporazumijevanja". Najavljena je i zasebna sesija posvećena prevođenju, a slijede sekcije "Metodika nastave hrvatskoga jezika i književnosti 2", "Hrvatska književnost unutar europske i svjetske književnosti 4" i "Hrvatska kultura u kontaktima". U 16.30 sati bit će na programu predstavljanje knjige i terminološkog portala: Maja Bratanić, Ivana Brač, Boris Pritchard: "Od Šuleka do Schengena" i terminološkog portala: "nazivlje.hr".

Važnost dijalekata

Posljednji dan skupa, subota, 17. listopad posvećen je radu u sekcijama "Dijalektologija hrvatskoga jezika 1" i "Hrvatska književnost unutar europske i svjetske književnosti 5". Uz ostale, Lina Pliško ima temu "Govor Čabrunića", a Daniel Mikulaco kazivat će o "Modelima suvremene hrvatske kratke proze".

Posljednje dvije sekcije naslovljene su "Jezici i narodi" i " "Dijalektologija hrvatskoga jezika 2".

Skup organizira Sveučilište Jurja Dobrile uz Maticu hrvatsku. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter