Kristian Macinić: Praznina napuštenog Royala


Porečki multimedijalni umjetnik Kristian Macinić koji svoje interese nalazi u fotografiji, videu i glazbi, nedavno je na Youtubeu objavio svoj novi video uradak pod nazivom "Royal".

Polazeći od devastacije prostora, godinama napuštenog istoimenog hotela na ulazu u Badernu, autor ukazuje na problematiku napuštenih, zapuštenih i uništenih prostora, koje kako kaže postaju "rak-rana" područja u kojem jesu. U videu se navodi kako sličnih prostora na području Poreča ima deset, a s druge strane na tom istom području djeluje oko 180 udruga od čega polovica nema adekvatne prostore za rad.

Činjenica je, kako navodi autor, da s jedne strane brojne udruge, mladi i organizirane skupine vape za krovom nad glavom, a s druge strane u neposrednoj blizini turističkih centara postoji uništen mukotrpno stečeni ugled destinacije. S time se zapravo naslućuje i zatomljavanje opće svijesti o društveno korisnim inicijativama, potrebama lokalne zajednice, ali i nezainteresiranost mladih da nešto naprave po tom pitanju.

Ovaj uradak nastao je u sklopu edukativne radionice Kreativne dokumentarne fotografije, u organizaciji Kluba amaterske fotografije KAF iz Svetog Lovreča, čiji je voditelj bio Saša Kralj međunarodno priznati stručnjak iz područja dokumentarizma. Pored navedenog rada, na radionici su aktualizirane i druge teme, poput Priča iz kamenoloma Lakovići, Zgrade - kašteli u propadanju, Utjecaj TE Plomin na okoliš, Prometne crne točke u Istri i Hrvatskoj, Sezonsko korištenje nekretnina u Rovinju, Intimne priče prodavačica iz Grisie i druge.

Macinićev video, osim na Youtubeu, može se pogledati i na linku http://www.autograf.hr/reportaza/. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter