Kosovel na umaškim kazališnim daskama

U predstavi nastupaju Ana Facchini, Kristijan Guček, Miha Nemec, Žiga Saksida, Marjuta Slamič i Vladimir Hmeljak
U predstavi nastupaju Ana Facchini, Kristijan Guček, Miha Nemec, Žiga Saksida, Marjuta Slamič i Vladimir Hmeljak

Prva ovogodišnja slovenska predstava "Postani obcestna svetilka" (Postani ulična svjetiljka), redatelja Andreja Jusa, osvojila je umašku publiku na Međunarodnom festivalu komornog teatra "Zlatni lav". Ana Facchini, Kristijan Guček, Miha Nemec, Žiga Saksida, Marjuta Slamič i Vladimir Hmeljak izveli su ovo djelo na veoma osebujan način.

Poezija na daskama

Ova je predstava nastala uoči 110. godišnjice rođenja Srečka Kosovela, kada su redatelj Andrej Jus, dramaturg Nejc Valenti, autor glazbe Branko Rozman i izvrsno ukomponiran glumačko-glazbeni ansambl predstavili kazališni koncert Kosovelove poezije, prema istoimenoj pjesmi "Postani obcestna svetilka" (Postani ulična svjetiljka) s porukom Zašto biti čovjek, ako je teško/ biti čovjek?

Poezija Srečka Kosovela, slovenskog pjesnika, kritičara i publicista, u ovom djelu stavlja u prvi plan njegovu misao, koja se gotovo savršeno uklapa u današnje stanje, u trenutku u kojem je izražena potreba za promjenom društvenog poretka.

"Postani obcestna svetilka" obraća se naročito mladima, ujedno i nositeljima budućnosti, dok se izvedbom oslonila na konstruktivizam, čiju je estetiku Kosovel povezao sa etikom. On vapi za obnavljanjem čovjeka u jednu vrstu personaliziranog etosa. Ta je želja kazališno prevedena kroz glazbu i vizualnost društveno angažiranih tekstova, dopunjena proznim ulomcima.

''Predstavu Postani obcestna svetilka SNG-a Nova Gorica teško bi bilo žanrovski definirati, mogla bi se označiti kao glazbeno vizualna inscenacija poezije Srečka Kosovela. Iako je nastajala pred stotinu godina, poziv Kosovelovih stihova na obnovu čovjeka i društva razotkriva se kao vrlo aktualan danas kada živimo u vremenu gašenja postojećih modela međuljudskih odnosa, poredaka i pobuna. Iz napuštenog kabaretskog prostora u kojem se poput nekih bjegunaca, svevremenskih otpadnika zatekne šestero izvrsno usklađenih izvođača, ispreplitanjem koreografskog, govornog i glazbenog kabaretsko scenskog izraza, upućuju taj poziv nama i svima onima koji negdje sjede – po kazalištima, kavanama i barovima ili zabavištima.'', mišljenje je Vesne Đikanović, dramaturginje i članice žirija.

Za novi i bolji svijet

Glavna misao ovih društveno angažiranih Kosovelovih zapisa je želja i potreba za novim i boljim svijetom, gdje će čovjek čovjeku biti čovjek, što je današnja aktualna i suvremena tema. Režiser Andrej Jus je događaj bez fabule uspio prikazati sa samo šest glumaca povezanih u bend koji ironično pristupa vanjskom svijetu. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter