Komunikacija je jedan od imperativa skladanja

Laura Mjeda Čuperjani: Velika je sreća kada oko sebe imate umjetnike s kojima možete otvoreno komunicirati
Laura Mjeda Čuperjani: Velika je sreća kada oko sebe imate umjetnike s kojima možete otvoreno komunicirati

Skladateljica Laura Mjeda Čuperjani, koja djeluje na Muzičkoj akademiji u Puli, nedavno je sudjelovala u radu zanimljivog međunarodnog projekta. Na inicijativu Instituta za komornu glazbu, ranu glazbu i suvremenu glazbu "Joseph Haydn" i Instituta za muzikologiju pri Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču, nastao je višegodišnji projekt "Nepoznati glazbeni svjetovi – skladatelji u fokusu" čiji je predmet istraživanja suvremena glazba u kontekstu određenog geografskog područja.

Žene umjetnice

Ove je godine poseban naglasak stavljen na žene umjetnice, skladateljice, što je još jedna vrlo aktualna tema ove institucije s obzirom da na bečkom Sveučilištu djeluje i Odsjek kulturoloških studija koji se bave temom spolova kao područjem interdisciplinarnog istraživanja.

Institut za komornu glazbu, ranu glazbu i suvremenu glazbu "Joseph" Haydn tim je povodom okupio osam skladateljica iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Skladateljice – Brina Jež Brezovščak, Urška Pompe (Slovenija), Sanda Majurec, Laura Mjeda Čuperjani (Hrvatska), Ivana Stefanović, Isidora Žebeljan (Srbija), Jana Andreevska i Valentina Velkovska-Trajanovska (Makedonija) tom su prilikom u Beču studentima Odsjeka za kompoziciju prezentirale svoje stvaralaštvo, održale majstorski tečaj iz kompozicije, kao i radionice s komornim ansamblima koji su djela ovih autorica izveli na koncertu zadnje večeri projekta.

Održani koncert bio je i dio programa Festivala hrvatske glazbe u Beču koji se već dugi niz godina odražava u organizaciji Muzičkog informativnog centra Hrvatske. Koncert s djelima ovih skladateljica bit će ponovno održan u ožujku u Beču, a projekt će biti promoviran i na festivalima u Ljubljani, Opatiji, Beogradu i Skoplju.

- Velika je satisfakcija kada dobijete poziv za sudjelovanje u projektu jedne od najrenomiranijih visokoobrazovnih glazbenih institucija u Europi i šire. Voditeljica projekta, prof. Vida Vujić s Instituta za komornu glazbu napravila je selekciju skladbi koje će se izvoditi u sastavu projekta te u konačnici odabrala osam djela skladateljica iz spomenutih zemalja regije gdje sam bila jedna od predstavnica Hrvatske. Za svaku pohvalu su projekti ovakvog tipa bečkog sveučilišta, gdje se austrijskoj publici prezentira nedovoljno poznata glazba određene regije, a istaknula bih i angažman glazbenika koji su s velikim entuzijazmom pristupili svakom djelu, kazala je Laura Mjeda Čuperjani.

Govoreći o odnosu slušatelja sa suvremenom glazbom navela je da se "često kaže da suvremena umjetnička glazba slabo komunicira sa slušateljima i da mnogi autori ne vode brigu o ovom aspektu. Smatram da je komunikacija jedan od imperativa skladanja. Naravno, za idealnu komunikaciju potrebni su dobri posrednici – izvođači. Mi skladatelji ne možemo sami prezentirati naše umijeće, naše uratke. Rezultat našega rada ne ovisi samo o nama samima, o tome koliko smo uspješno napisali neko djelo, već ovisi o posrednicima – izvođačima. Velika je sreća kada oko sebe imate umjetnike s kojima možete otvoreno komunicirati, sudjelovati probama, prenosit im svoje ideje i vizije ali i dobiti od njih povratnu informaciju. Isto tako, mislim da se mogu pohvaliti da mnogi umjetnici rado izvode moja djela i da me često potiču da za neke određene prilike napišem nešto novo. Oni su najbolji ambasadori moje glazbe, veli Mjeda Čuperjani ističući da je najgora situacija koja se može dogoditi skladatelju ta da partiture ostanu u ladici, da se ne izvode.

Skladbe za najmlađe

- U posljednjih nekoliko godina se moja glazba može čuti na mnogim pozornicama, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Nabrojat ću samo neke od manifestacija: Međunarodni festival Mediadance u Parizu, Glazbeni projekt u suradnji Ministarstva kulture RH, HDS-a, Cantusa i muzičkih akademija u Sofiji i Gabrovu u Bugarskoj, Međunarodni festival slavenskih država u Moskvi, koncert u sastavu ciklusa Kolarčev podijum komorne glazbe u Beogradu, Festival moderne umjetnosti "Two days & Nights of New Music" u Odessi, projekt Dani Harmonike Pula, Ljubljana, Celje i Trst, koncerti "Zvuci Istre" u Kopru i Trstu, koncertna serija Nova muzika u Ukrajini, Međunarodni festival komorne glazbe VACLAF u Varešu, Podium festival Brijuni, Međunarodni festival suvremene glazbe REMUSICA u Prištini, Glazbena tribina u Puli, Glazbene večeri u Mimari te izvedbe u Washingtonu, Ženevi, Essenu, Kligenthalu, Gdansku, Bariju, Veroni… Sve su to velike satisfakcije i motivi za daljnji kreativni rad.

Skladateljica posvećuje pozornost i stvaralaštvu za mlađe generacije, osobito za instrumente ili sastave za koje nedostaje originalna literatura. Tako često nastaju i skladbe didaktičke prirode koje učenici glazbenih škola ili studenti izvode na glazbenim natjecanjima i ostalim manifestacijama. Jedna od tih skladbi, "Horn Play" nedavno je ponovno objavljena na obljetničkom nosaču zvuka u sklopu projekta Istarske županije "XII x II".

Laura Mjeda Čuperjani nerijetko svoja djela posvećuje velikim umjetnicima - skladateljima pa je tako skladba za mezzosopran, violončelo i klavir "Ave Maria" posvećena Antoniu Smaregli i praizvedena je na koncertu povodom 162. obljetnice njegova rođenja, dok je solo pjesma "Hiža“ posvećena skladateljici Ivani Lang i objavljena je u Zbirci hrvatskih popijevki More u sklopu edicije Hrvatski skladatelji. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter