Kolektivizam ili individualnost?

Predstava kazališne radionice (Darko Škrobonja/7DS)
Predstava kazališne radionice (Darko Škrobonja/7DS)

Završnom prezentacijom radionica u kojima su polaznici sa svojim voditeljima stvarali tijekom svih festivalskih dana, u subotu navečer završen je 11. festival Sedam dana stvaranja.

Tridesetak je mladih umjetnika boravilo u Pazinu i radilo u radionicama kroz svih sedam festivalskih dana, još je njih pedesetak sudjelovalo u večernjim programima, a došli su iz Italije, Srbije, Slovenije, Francuske, Španjolske, Australije i naravno Hrvatske. Izložba "Priprema" Prezentacija završnih rezultata radionica počela je od neformalnog festivalskog kluba Bunker, gdje je najprije otvorena izložba pod nazivom "Priprema", koja se počela sastavljati prvog dana festivala, s ciljem da okupi radove iz prijašnjih godina i recentne radove koji su ovih dana nastajali u Pazinu.

Kroz sedam dana izložba je prilično narasla i njome se predstavilo ukupno 17 autora, s raznim formatima, formama i motivima. Na putu od Bunkera do Kaštela predstavljena je serija fotografija Lee Anić nazvana "Analiza svjetla", a u predvorju Kaštela postavljena je instalacija "Kristali" Luane Lojić kroz koju su posjetitelji ulazili u dvorište Kaštela gdje su se u završnici isprepleli radovi preostalih radionica. Najprije je u formi izložbe predstavljen niz gipsanih odljeva uzetih s asfalta pazinskih trgova, koji su pri stvaranju minulih dana nehotice doživjeli i intervenciju slučajnih prolaznika koji bi u njih nenamjerno ugazili, što je onda prihvaćeno ne kao nezgoda, već kao autorski doprinos. Ti su odljevi rezultati rada kiparske radionice "Šenji IV" koju je vodio Valter Černeka. Isti ti radovi poslužili su kao kulise i rekviziti sljedeće izvedbe, predstave koju su izveli polaznici kazališne radionice "Kompromis" koju je vodio Šandor Slacki.

U već izgleda tradicionalnoj festivalskoj maniri, kojom se slični motiv varira različitim autorskim pristupima, i ova je završna predstava pričala priču o kolektivizmu nasuprot individualizma, o osobnim i zajedničkim strastima, o asimilaciji ili izopćenju kao dvije krajnosti djelovanja i postojanja unutar neke grupe odnosno zajednice. Stari zanati Glazbenu podlogu ovoj predstavi dali su polaznici glazbene radionice u kojoj su svoje multiinstrumentalne improvizacije pojačane maštovitom uporabom audio-tehnologije isprepleli Goran Farkaš, Trevor Brown, Veronica Canale i Tin Dožić. Nakon što je predstava formalno završila, ali su se glazbene improvizacije nastavile, uslijedila je dinamična višestruka projekcija dijapozitiva nastalih u radionici "Stari zanati" koju je vodio Sven Stilinović, da bi prezentacijska večer završila predstavljanjem priča nastalih u radionici kreativnog pisanja "Inter-punkt" koju je vodila Neva Lukić, ali tekstove nisu čitali autori već glumci. Kasno u noći, dok je već trajao završni festivalski koncert u kojem su svoje pristupe glazbi izmiješali DJ Filip Motovunski i polaznici glazbene radionice, prikazan je radni materijal još nedovršenog filma "Sedam" kojim su polaznici filmske radionice ispričali priču o svojem viđenju krsnika i štriga kao istarskih nadnaravnih bića.

"Jako smo zadovoljni ovogodišnjim festivalom, a završna prezentacija u kojemu su rezultati rada svih radionica međusobno isprepleteni i stopljeni u zajednički medij, jedna je od najuspješnijih otkako postoje Sedam dana stvaranja", rekli su nakon prospavane noći festivalski koordinatori David Belas i Ida Skoko. Dokumentacija o svim festivalskim rezultatima i na njemu nastavim kulturnim dobrima bit će predstavljena na festivalskom webu, a predstava koja je činila središnji dio završne prezentacije prikazat će se na jesen na beogradskom festivalu "Art market u kući sv. Petra". (NAPISAO Davor ŠIŠOVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter