Knjiga "Hrvatska bajoslovlja" predstavljena u Buzetu

Bože Čović i autor knjige Vid Balog (G. Č. Š.)
Bože Čović i autor knjige Vid Balog (G. Č. Š.)

Knjiga "Hrvatska bajoslovlja", rad poznatog glumca, glazbenika, pisca i etnografa Vida Baloga, predstavljena je u buzetskom Narodnom domu. Bajoslovlje ili bajoslovje hrvatski je naziv za mitologiju, pa otuda i naziv za osebujno štivo, prvi dio trilogije koja obuhvaća vjerovanja u nadnaravna bića iz srednje Podravine, preciznije iz drnjanske Podravine. Drugim će se dijelom, koji Balog upravo priprema, usredotočiti na središnju Hrvatsku, dok će u završnom projektu obraditi priobalje od Istre do Dalmacije završno s Dubrovačkim primorjem.

- Hrvatski puk ima razne priče, legende, čudna bića koja zapretana žive u narodnoj predaji. Treba samo malo zagrebati kod kazivača, ali i prisjetiti se priča vlastitih baka. Knjiga "Hrvatska bajoslovlja" vrijedan je rukopis o predajnoj mitološkoj baštini koja polako klizi u zaborav, rekao je jedan od urednika knjige Bože Čović.

Vid Balog, koji je magistrirao na Akademiji dramskih umjetnosti i doktorant je na studiju kulturne antropologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, sustavno je, punih dvadeset godina prikupljao etnografsku građu sjeverozapadne Hrvatske, zapisivao vjerovanja i kazivanja.

– Išao sam po selima, od kazivača do kazivača, od nonice do nonice i zapisivao jer je to najugroženiji dio baštine, kaže Balog koji je dio sakupljene građe objavio u knjizi koja obiluje mitskim i nadnaravnim bićima: kućnim duhovima, duhovima besmrtnoga svijeta, ljudima nadnaravnih moći, šumskim i vodenim duhovima. Uz opise bića i običaja, u knjizi je sakupljen i niz narodnih stihova i pripovijesti vezanih uz mitologiju ovih krajeva. Tekstove prate i prekrasne ilustracije južnoameričkog umjetnika Patricia Agüera Marina.

- Knjiga je nastala da popuni praznine koje užurbanost naše civilizacije donosi i da ispuni prostor mašte predajama koje su okruživale život naših predaka, pojasnio je Balog. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter