Kako je turizam povezao Austriju i hrvatsku obalu

Eve Ursprung, Christine Kertz, Maja S.Franković, Hassan Abdelghani i Edith Risse pred autobusom iz prošlih vremena
Eve Ursprung, Christine Kertz, Maja S.Franković, Hassan Abdelghani i Edith Risse pred autobusom iz prošlih vremena

U galeriji Makina preksinoć je otvorena izložba "Poštanskim autobusom na more" koja je nastala kao rezultat istraživanja Maje S.Franković, Hassana Abdelghanija, Christine Kertz i Eve Ursprung o pola stoljeća autobusnog turizma koji je južnu Austriju nakon Drugog svjetskog rata povezao s Kvarnerom i u Istrom.

Povijesni tragovi

Kako u predgovoru izložbi objašnjava povjesničarka umjetnosti i voditeljica projekta Edith Risse, u poslijeratnim godinama čežnja za morem, plažom i suncem sve je više jačala i kod onih ljudi malo plićeg džepa, a u austrijskim pokrajinama Štajerskoj i Koruškoj za takve se ljude pobrinula pošta. Ona im je omogućila da njenim autobusima 1960-ih i 1970-ih dođu na Jadran, posebno na Kvarner i u Istru, pa je tako i preksinoć za potrebe otvaranja izložbe pred Makinom bio parkiran jedan lijepi žuti autobus iz tih vremena, ali još uvijek u voznom stanju, a kakav je nekad prevozio turiste. Njegov šofer dao je znak za svečani otvaranje izložbe.

Četvero autora pratilo je povijesne tragove i svojim umjetničkim radovima - a radi se često o kolažima starih fotografija, mapa, crteža a tu je i jedan video - stvorili su vezu sa sadašnjošću. Adbelghani je u arhivima pronašao stare fotografije i usmjerio pažnju ka turizmu i kulturi slobodnog vremena na južnoj i zapadnoj obali Istre. Stare fotografije postavio je u sklopu većeg projekta "From a distance" u novi estetski kontekst i umjetnički ih preobrazio.

Pula - zadnja postaja

Franković je istraživanje usmjerila na Rijeku i Kvarner, koristeći povijesne fotografije i razglednice koje predstavljaju idilu s plaža i tadašnju socijalističku atmosferu. Te stare razglednice integrirane su u njene grafike i poprimile su ironičan ton. Kertz je putovala povijesnim itinererom starog autobusa od Graza do Baške na Krku, a istraživanje je bilježila u obliku dnevnika, uz povijesne i sadašnje fotografije te dodajući grafike. Ursprung je jedna od osnivačica feminsitičke umjetnosti u Štajerskoj, a boravila je u Poreču gdje je započela svoje umjetničko istraživanje. Njen uradak odnosi se na fiktivnu priču kojom se inspirirala i koju je moguće pretočiti u realnost a predstavljena je u formi videa kroz koji se postavljaju pitanja o ljubavi, prijateljstvu, zajedništvu i odvajanju.

Izložba je obišla Hrvatsku i Austriju, a u galeriji Makina je zadnja stanica ovog projekta i bit će otvorena do 20. svibnja. Održavanje izložbe najviše su  pomogli Štajerska regija, Alpe Adria Allianz i Austrijski kulturni forum u Zagrebu, dok je Grad Pula omogućio izložbu u Makini te dopustio da autobus specijalno za ovu priliku dođe u pješačku zonu na Kapitolinski trg. (M. RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter