Kada okvir postane slika

Taylor Holland (M. RADIĆ)
Taylor Holland (M. RADIĆ)

U pulskoj galeriji Singular u ulici Castropola sinoć je otvorena izložba američkog umjetnika Taylora Hollanda koji je izložio djelo "Louis XV Frisbee (V3)" iz ciklusa "Fra[mes]". Holland živi i radi u Parizu, a njegovi radovi nastaju istraživanjem spone tehnoloških domena i fizičke stvarnosti. Radovi iz ciklusa "Fra[mes]" su izlagani u SAD-u, Francuskoj i Nizozemskoj, te objavljeni u brojnim međunarodnim publikacijama. Ovo je prvi put da izlaže u Hrvatskoj, a njegov rad moći će se vidjeti do 31. listopada.

Na neki način, može se ovo nazvati suvremenom vizijom stare umjetnosti. Koristeći kompleksno umijeće tradicionalne izrade okvira u kontekstu suvremene umjetnosti, starinski okviri su ispunjeni njihovim vlastitim sadržajem pomoću prilagođenih kalupa, koji su stvoreni pomoću digitalnih procesa.

Koncept za projekt nastao je tijekom učestalih posjeta muzeju Louvre u Parizu, gdje je umjetnik naučio cijeniti zadivljujuće ukrasne karakteristike antiknih okvira, te počeo istraživati ideju transformacije podcijenjene umjetnosti izrade okvira iz njihove konvencionalne upotrebe ukrasa u likovnu umjetnost. Proces počinje s izborom nekog starinskog okvira koji će se koristiti za stvaranje umjetničkog djela. Okviri dolaze iz privatnih kolekcija posredstvom aukcijskih kuća. Okvir je onda fotografiran te je primijenjen računalni algoritam iz kojeg proizlazi organska, "renderirana bitmapa" koja se koristi kao vodič za stvaranje trodimenzionalnog rada. Zatim se izrađuju komadi prilagođeni kalupima, koji repliciraju ukrase okvira. Komadi iz kalupa sastavljeni su kao puzzle pa spojeni, pozlaćeni, polirani i rastreseni kako bi bili vizualno kompatibilni sa samim okvirom. Konačno, umjetničko djelo je instalirano u okvir kako bi kompozicija bila upotpunjena. Za izradu djela usko surađuje s timom iz Sainthill Lijsten, radionicom za izradu okvira u Haarlemu u Nizozemskoj. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter