Kada je riječ o Miróu onda se razmišlja o slobodi


U Zavičajnom muzeju grada Rovinja, u utorak navečer je pretpremijerno otvorena svečana izložba grafika katalonskog kipara i slikara Joana Miróa. Pretpremijerno, jer radilo se o pozivnicama i užem krugu ljudi da bi već u srijedu, pa sve do sredine rujna šezdesetak djela bilo dostupno svim posjetiteljima. Kako je istaknula ravnateljica Zavičajnog muzeja grada Rovinja, prof. Marija Smolica ovo je druga, odnosno prva po redu izložba u Rovinju kojom se i otvara ovogodišnja likovna sezona.

Umjetnička metropola

- Kad kažem prva mislim na tzv. rovinjsku, jer ukoliko uzmemo u obzir da je upravo ovih dana Zavičajni muzej "odradio" i veliku izložbu barda likovne scene Rovinja maestra Bruna Mascarellija u njemačkom gradu Leonbergu, onda je to drugi po redu veliki posao rovinjskih muzealaca. Naš umjetnik u gradu pobratimu Rovinja predstavio se svojim "Pariškim opusom" kojeg će i njegovi sugrađani već u rujnu imati prilike vidjeti/doživjeti u Rovinju, rekla je ravnateljica Smolica, dodajući da je osnovni razlog zbog kojeg Zavičajni postaje globalni muzej, taj što je za postav izložbe zadužen kolektiv Rebel s kojim se posljednjih godina izvrsno surađuje.

- Rovinj je naime, poodavno prerastao okvire malog i simpatičnog primorskog grada. Danas je on metropola i mjesto susretanja različitih kultura i ljudi. A kao i svaka metropola, i ova naša posjetiteljima mora nuditi sve ono, pa tako i u umjetničkom smislu, što će ljude navoditi da je posjete, a potom i da se u nju iznova vraćaju, rekla je na otvorenju Marija Smolica.

Katalonski genije

O suradnji Zavičajnog muzeja i kolektiva "Rebel" govorila je Nataša Mrkonjić, jedna od najvažnijih karika u trolistu "Rebel" (uz Natašu Bošnjaković i Marka Črnca) istaknuvši da je suradnja započela prije četiri godine, odnosno izložbama Dalia, Picassa i Chagalla koja su rezultirale sveukupnom posjetom Muzeju s oko 60 tisuća posjetitelja.

- Ovog smo se puta odlučili za katalonskog genija Miróa. Slobodno možemo reći da je u pitanju jedan od najpoznatijih umjetnika, poglavito na polju grafike koji je život posvetio slobodama u bilo kojem smislu. Upravo stoga, i ova izložba, koja obuhvaća šezdeset grafika, nastalih od 30-ih pa do 80-ih godina prošlog stoljeća nosi naziv "Oblici slobode", naglasila je Bošnjaković, druga važna Nataša ispred kolektiva "Rebel".

Već u srijedu izložba je od deset sati otvorena za posjetitelje, i to svakodnevno od 10 do 18 sati (izuzev ponedjeljka), a cijena ulaznice i vođene pratnje iznosi 60 kuna. (Napisala Nina ORLOVIĆ RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter