Kad se sprema nevrijeme, ja sam u fermi

Sendi Smoljo (M. MIJOŠEK)
Sendi Smoljo (M. MIJOŠEK)

Za fotografiju pod nazivom "Bliski udar munje" Puljanin Sendi Smoljo osvojio je prvu nagradu na američkom fotonatječaju WeatherSnapshot u Denveru (Colorado). Riječ je o grupi koja objavljuje fotografije vremenskih prilika i (ne)prilika. Dvadesetčetverogodišnji Sendi Smoljo po struci je slastičar, no, prvenstveno zaljubljenik u fotografiju, odnosno fotografiranje.

Oluja ga podiže na noge

- Snimanjem se bavim šest godina, no prije četiri godine sam si priuštio prvi DSLR - fotoaparat s izmjenjivim objektivom te se odlučio okušati u snimanju munja i gromova. Poseban je to osjećaj, adrenalin proradi, a fotoaparat uzimam u ruke čim primijetim da se sprema olujno vrijeme. Makar to bilo u tri ujutro, ustajem, uzimam fotoaparat i izlazim, ispričao nam je Smoljo.

Dodaje kako ga za fotografiranje najviše inspiriraju prirodne pojave, poput romantičnih zalazaka, no tu su i astrofotografije s mliječnim putovima, suncem, mjesecom i slično. Predstavljao ih je već, kaže, po stranim i domaćim medijima, a nagrađenu fotografiju snimio je lani, 21. kolovoza sa svoje zgrade na Stoji.

- Iznenadio me poziv voditelja grupe Zacha Robertsa iz Denvera, a posebno vijest da je moja fotografija proglašena najboljom u top deset fotografija čiji su motivi vremenske (ne)prilike. Zasad je to velika satisfakcija, no moj je san da me pozovu u SAD na snimanje tornada. Ipak, za to su potrebna poprilična financijska sredstva, pa ću još malo pričekati, a tko zna možda se jednom i dogodi, kaže skromno Smoljo.

Munje i gromovi

Prvu samostalnu izložbu imao je prošle godine u pulskom Cyber caffeu gdje je predstavio dvadeset fotografija na temu "munje i gromovi". Sada prikuplja materijal te fotografije planira i ubuduće izlagati.

- Prilikom snimanja za olujnog vremena, doživio sam i nekoliko bliskih susreta, primjerice kad je munja opalila svega nekoliko metara od mene. No, to me nije omelo da ih i dalje lovim i snimam, jer jednostavno - posebna je to draž, kaže naš sugovornik koji se uz fotografiranje, bavi i meteorologijom. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter