Joel Dicker dobitnik nagrade Francuske akademije


Grand prix za roman Francuske akademije dodijeljen je mladom švicarskom književniku Joelu Dickeru za njegov drugi roman "La Verite sur l'Affaire Harry Quebert" (Istina o slučaju Harryja Queberta).

Uz njega su u konkurenciji za nagradu bili Jerome Ferrari s romanom "Le sermon sur la chute de Rome" (Propovijed o padu Rima) i Gwenaelle Aubry s romanom "Partages" (Podjele).

Roman noir na gotovo 700 stranica 27-godišnjega pisca, pun razmišljanja o američkome društvu, književnosti, pravdi i medijima, konkurira i za Goncourtovu nagradu i nagradu Interallie koje se dodjeljuju u studenome.

"Ova je nagrada nevjerojatna, san svakoga pisca", rekao je Dicker primajući nagradu. "Danas se osjećam kao pisac, ali još mnogo toga moram dokazati", dodao je priznavši da je u dvije godine, koliko je roman nastajao, napisao tridesetak verzija knjige prije nego što je odlučio predati izdavaču konačnu verziju.

Frankofoni Švicarac Joel Dicker rođen je u Ženevi 16. lipnja 1985. u obitelji koja korijene vuče iz Francuske i Rusije. Godine 2010. na Sveučilištuu Ženevi diplomirao je pravo, a 2009. počinje pisati prvi roman "Les derniers jours de nos peres", koji je objavljen u siječnju 2012. Romanom "La Verite sur l'Affaire Harry Quebert", Dicker je ostvario svoju želju da napiše pravi američki roman.

Radnja ovog trilera i izvrsnog prikaza suvremene Amerike, počinje 2008. u vrijeme predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Obama, a govori o mladom uspješnom književniku Marcusu Goldmanu koji u New Yorku proživljava stvaralačku krizu. No, jedan događaj sve mijenja: njegov stari prijatelj i profesor, ugledni pisac Harry Quebert optužen je za ubojstvo koje se dogodilo prije trideset godina. U njegovu je vrtu pronađeno tijelo petnaestogodišnjakinje Nole u koju je tada tridesetogodišnji profesor bio zaljubljen. Uvjeren u nedužnost svojega mentora, Marcus napušta sve i pokreće vlastitu istragu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter