Jezični otok na jugu Istre

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Drugi festival istriotskoga govora održan je u Šišanu u petak i u subotu. U subotu poslijepodne usred mjesta otkrivena je ploča koja na tri jezika – talijanski, hrvatski i engleski, objašnjava važnost toga govora i zašto ga je važno očuvati, a autori toga teksta su mladi šišanski znanstvenici Alberto i Antonio Giudici.

Festival istriotskoga započeo je u petak predavanjem dr. Barbare Buršić Giudici koja se osvrnula na povijest ovoga dijalekta, njegovu teritorijalnu rasprostranjenost te sadašnje stanje i prognozu za budućnost – sve to vrlo stručno, budući da je taj govor predmet njezinog užeg znanstvenog interesa.

Barbara Markulinčić, učiteljica razredne nastave u šišanskoj područnoj talijanskoj osnovnoj školi, autorica je dokumentarnog filma "La zento de Sisan", uz tehničku pomoć i suradnju Zorana Mikletića. Ovdje je, putem razgovora s govornicima ovoga dijalekta, bilo riječi o običajima i navadama u ovome mjestu kroz određeni vremenski raspon.

Istriotski ili istroromanski govor obuhvaća šest predvenecijanskih autohtonih romanskih govora u Istri. Romanski su se jezici u podužem vremenskom razdoblju razvili od vulgarnog latinskog. U njih spadaju primjerice govori s velikim brojem govornika poput francuskog i španjolskog, kao i sva talijanska narječja. Istriotski čini jezični otok na jugu Istre, odnosno područje na kojem se govori jezik koji se razlikuje od jezika većine. Otkad se znanost bavi tim govorima, dva su njihova najvažnija centra gradovi Rovinj i Vodnjan, s okolnim manjim centrima: Bale, Galižana, Fažana i Šišan.

Ovoga govora danas više nema u Piranu ni u Puli premda ih je romanist Antonio Ive još početkom prošlog stoljeća poznavao i opisao.

U posljednje vrijeme sve se više teži njihovoj revalorizaciji, a festival istriotskog ima veliku ulogu u svemu tome.

Zabavni kulturno-umjetnički program predstavio je sudionike iz Vodnjana, Galižane, Bala, Fažane, Rovinja i domaćina iz Šišana, a voditelj programa je bio vrlo simpatičan i nadahnut Riccardo Bosazzi. Zajednice Talijana iz tih mjesta predstavile su se folklornim programom, pjesmom, a nastupili su i najmlađi izmamivši aplauze. Svi su oni, kao i njihovi voditelji, zaslužili pohvale za marljiv trud i rad.

Proglašeni su i pobjednici u literarnoj sekciji promicanja istriotskog. U kategoriji djece nagrađeni su Lorna Anna Novak, učenica Talijanske osnovne škole Vodnjan, Lorenzo Zanghirella, učenik TOŠ "Giuseppina Martinuzzi" i Noela Trento, učenica TOŠ Vodnjan, dok su kod odraslih nagrađeni Antonietta Benčić-Petercol iz Šišana i Odino Fioranti iz Vodnjana.

Nazočne su pozdravili u ime Talijanske unije Maurizio Tremul, predsjednik Zajednice Talijana Šišan Antonio Dobran i ližnjanski donačelnik Paolo Demarin. (Vanesa BEGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter