Jeste li znali, ili kako ćete najlakše saznati?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Putujuća izložba Nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba u obliku petnaestak panoa, svojevrsnih kviz pitanja, otkrića i spoznaja iz almanaha hrvatske kulture, koja je do sada obišla skoro cijeli svijet i vidjelo ju preko trideset tisuća posjetitelja, otvorena je i u prostorima Pučkog otvorenom učilišta u Vodnjanu.

Ravnateljica NSV-a, Dunja Seiter-Šverko, te ravnatelj POU-a, Sandro Manzin, posebno su naglasili važnost ove edukativne izložbe koja ne samo da upoznaje javnost s onim najdragocjenijim blagom koje NSV čuva u svojim trezorima, već i pruža mogućnost novim generacijama digitalnog doba da na lako dostupan način provjere svoje znanje i spoznaje o temeljima svog kulturnog i povijesnog identiteta.

To su već jučer imali prilike upoznati i isprobati kroz aplikaciju Jeste li znali učenici petog razreda OŠ Vodnjan, sa svojom učiteljicom Suzanom Zulian Pliško, čitajući recimo s panoa povijest starih hrvatskih karata, te sva ostala pitanja i odgovore dati i provjeriti koliko su točna, ili blizu, svakog tko želi više naučiti. Ove karte potječu od kolekcionara i dr. med. Drage Novaka koji ih je ostavio NSV-u, a datiraju XII. od XX. stoljeća i na svima je Istra ucrtana kao dio zajedničkih zemalja. Znate li sve o Marku Maruliću (1450.- 1524.), ocu hrvatske književnosti, piscu "Judite", 1522., hrvatskom Danteu, najprevođenijem i najčitanijem piscu u Europi toga doba?

Koje su najstarije novine u Hrvata? Kraljevski Dalmatin - Il Regio Dalmata, do 12. srpnja 1806., dvojezično izdaje iz Zadra, s prvom vijesti na hrvatskom jeziku, a tu je Danicza Horvatzka, Slavonszka y Dalmatinzka iz 1835, te Hrvatski automobilni list iz 1914., urednika Ferdinanda Pajasa. Znate li što su čitali Zrinski u svojoj bogatoj knjižnici koju je utemeljio ban i pjesnik Nikola Zrinski 1620.-1664., ili što je ostavio NSV-u Miroslav Krleža, a otvoreno je tek 20 godina nakon njegove smrti? (Mate ĆURIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter