Izveden cijeli Saint-Saensov "Božićni oratorij"

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Koncert Muzičke akademije u Puli održan je u petak navečer pred dobro posjećenom katedralom Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Prvi je nastupio orguljaš Eduard Kancelar, koji je izveo Bachovu "Fugu u Es-duru", a potom je uslijedio nastup Akademskog mješovitog zbora u izvedbi Faureove "Cantique de Jean Racine".

Središnji dio programa bila je izvedba "Božićnog oratorija" Camillea Saint-Saensa, a gdje su pod vodstvom dirigenta Domenika Briškija nastupili Akademski mješoviti zbor, Akademski harmonikaški orkestar te solisti sopranistica Viktorija Đurđek, mezzosopranistica Renata Hrženjak, alt Martina Đurđević, tenor Matej Predojević Petrić, bariton Florian Tavić, harfistica Diana Grubišić Ćiković i orguljaš Eduard Kancelar.

Solisti su bili studenti Muzičke akademije u Puli ili pak suradnici u njihovim projektima, a bio je to prvi put da se izvede u cijelosti jedan tako zahtjevan oratorij. No, božićna je prigoda bila taman pogođena za takav iskorak.

Obradu za harmonikaški orkestar potpisuje Andrej Pezić, a vokalne su soliste pripremili prof. art Dunja Vejzović, prof. art Lidija Horvat Dunjko i doc. mr. art Sofija Cingula.

Izvođači su djelovali vrlo usklađeno, tehnički vrlo dobro pripremljeni, a dirigent Domeniko Briški, koji je ravnao Akademskim mješovitim zborom i Akademskim harmonikaškim orkestrom od prošle godine docent je na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Mostarskom sveučilištu i Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Svi su akteri ispraćeni ovacijama publike, u toj pulskoj večeri punoj glazbeno-likovnih događanja. (V. B.)

 


Podijeli: Facebook Twiter