Izrada i pečenje keramike na neolitički način

Darko Komšo, Marina Orlić i  Romuald Zlatunić na otvaranju izložbe (Neven LAZAREVIĆ)
Darko Komšo, Marina Orlić i Romuald Zlatunić na otvaranju izložbe (Neven LAZAREVIĆ)

Arheološki muzej Istre jučer je u Galeriji C8 upriličio otvorenje izložbe "Izrada i pečenje keramike na neolitički način". Autor izložbe je arheolog i viši kustos Arheološkog muzeja Istre, Romuald Zlatunić. 
 
U suradnji s keramičarkom Marinom Orlić, Romuald Zlatunić nastojao je rekonstruirati tehnološki proces nastanka i pečenja keramičkih posuda u neolitičkom razdoblju Istre. Cijeli proces zabilježila je kamera Kristijana Burlovića čiji će dokumentarni film biti prikazan tijekom trajanja izložbe.
 
- Izložba je rezultat dugogodišnjeg projekta koji je započeo još 2009. godine, a primjenom eksperimentalne arheologije rekonstruirani su počeci lončarstva na području Istre. Autor izložbe i projekta Romuald Zlatunić je zajedno s keramičarkom Marinom Orlić uz pomoć djelatnika Arheološkog muzeja Istre korištenjem 
raznih etno-arheoloških i antropoloških podataka o tradicionalnom lončarstvu na različitim prostorima pokušao rekonstruirati tehnologiju oblikovanja i pečenja posuda iz neolitičkog razdoblja primjenom eksperimentalne arheologije, te prikazati problematiku nastanka i proizvodnje posuda u neolitičkom lončarstvu, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.
 
Romuald Zlatunić se zahvalio djelatnicima Arheološkog muzeja Istre Milanu Staniću, Zoranu Grbinu i Admiru Dizdareviću na izvedbi tehničkih radova oko vađenja prirodnog sedimenta i pripreme pečenja keramičkih posuda u sklopu projekta, kao i keramičarkama Marini Orlić i Jadranki Ostić na pomoći pri izradi keramičkih posuda i figurica, te Moniki Petrović i Andrei Sardoz na pomoći oko materijala i postavljanja izložbe. Zlatunić se zahvalio i Kristijanu Burloviću na snimanju videa.
 
Posjetitelji su tako mogli vidjeti keramičke posude nastale u suvremenom vremenu kao rezultat analiza ulomaka neolitičke keramike i korištenja različitih etnoarheoloških i antropoloških podataka o tradicionalnom lončarstvu na različitim prostorima. 
 
Eksperimentalni proces izrade keramičkih posuda trajao je osam mjeseci tijekom 2009., 2014. i 2015. godine, a sastojao se od vađenja prirodnog zemljanog sedimenta, oblikovanja glinene smjese, ukrašavanja posuda i figurica, te njihovog pečenja na otvorenom. 
 
Prirodni sediment izvađen je s više lokacija na obalnom području poluotoka Debeljak na Premanturi, Vižula (Medulin) i u uvali Saccorgiana, kao i u zaleđu na 
području Sv. Mihovila kod Bala. Zbog potrebe eksperimentalne izrade keramičkih posuda i antropomorfnih figurica izrađeno je oko 56 većih i manjih posuda, te izvađeno je oko 100 kilograma prirodnog zemljanog sedimenta.
Izložba se može pogledati do 4. travnja. (V. BEGIĆ)
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter