Iznevjerene nade: Od miljenika do prognanika

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

U prepunoj dvorani Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar - Područnog centra u Puli predstavljena je povijesna monografija - udžbenik "Represija jugoslavenskog komunističkog režima prema Katoličkoj crkvu u Istri 1945. - 1971." dr. Stipana Trogrlića, ujedno i voditelja ovog Instituta, koji je uz Državni arhiv i sunakladnik ovog izdanja.

Na 412 stranica dr. Trogrlić kroz četiri poglavlja: Državna politika "mrkve i batine" prema crkvi u Istri 1945. - '47. ; Izgradnja sustava represije 1947. - '52.; Funkcioniranje sustava represije 1952. - '60. i Iznevjerene nade i očekivanja 1960. - '71. sistematski i opširno po prvi put iznosi sve činjenice, ali i imena i sudionike događaja koji su bili ili dio represivnog aparata, ili pak stradalnici.

Socijalno osviješteno svećenstvo

Naravno, prvo pada napamet ono što sugerira i sama slika s naslovnice - župna crkva u Lanišću - okrutna smrt "krvave Krizme" u Lanišću i ubojstvo danas blaženika Miroslava Bulešića. To je posebno naglasio urednik knjige dr. Josip Grbac s Teološkog fakulteta u Rijeci iznoseći žaljenje što se knjiga nije pojavila prije čina proglašenja Miroslava Bulešića svetim. Naime, posljedice toga čina u Lanišću dugo su opterećivale ne samo Istru kao društvo u cjelini, već i Crkvu prema kojoj se represija pojačavala i smanjivala po direktivama i sveukupnim promjenama u režimu, što posebno obrađuje dr. Trogrlić ne samo s vjerskog, već i s društvenog, političkog i gospodarskog stanja.

Grbac posebno naglašava da ni danas mnogima u javnosti, ali i u samoj crkvi, nije jasna ta veza istarskog svećenstva koje je i usprkos režimu bilo u dobroj vjeri "suradnik" odgovoran prije svega prema očuvanju nacionalnog identiteta Istrana, Hrvata. Sve je to kulminiralo posebno u borbi za slobodom i konačnim sjedinjenjem s braćom u Hrvatskoj, ali i na Pariškoj konferenciji '47., a tu je i važna uloga mon. Bože Milanovića (dr. Trogrlić je također i autor do sada najopširnije monografije o njemu). Doc. Dr. Marko Medved također s Teološkog fakulteta u Rijeci i recenzent knjige tu povlači veze s utjecajem biskupa Jurja Dobrile i svećenstva koje je predvođeno njime bilo itekako socijalno osvješćeno pa su se te "lijeve" ideje i svijest kasnije pokazale presudnim za povijest i sudbinu Istre.

Ne osuđuje i ne opravdava

S mnoštvom činjenica i njihovom povezanošću u ključnim momentima koji su bili presudni u odnosu prema Crkvi, autor ne prepričava događaje, već im daje sadržaj u koji je nemoguće sumnjati, ali istovremeno niti ne osuđuje niti opravdava bilo koji događaj ili protagonista. Pa tako ni ubojicu blaženog Bulešića, kao ni zaveden i podboden narod, iako u toj represiji, kao i u agrarnoj reformi u kojoj je Crkvi oduzeta imovina kako bi ju se osiromašilo i pasiviziralo, leži dio kasnije sveopće ateizacije društva.(M.ĆURIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter