Izložba skulptura Nikole Vrljića u Labinu


U labinskoj Gradskoj galeriji otvorena je izložba Nikole Vrljića, akademskog umjetnika iz Zagreba, na kojoj umjetnik predstavlja radove napravljene u posljednje četiri godine koje koncepcijski objedinjuje nazivom "Cirkus". Izloženo je dvadesetak Vrljićevih radova kroz koje umjetnik istražuje odmak od uobičajenih i skladnih ljudskih proporcija.

Koketiranje s groteskom

Stvaranjem novog sklada odnosno nalaženjem harmonije u disharmoniji, Vrljić traži nadrealno u realnom, stvarajući ciklus simpatičnih, ležernih, ali upečatljivih skulptura, osebujnih likova koji su svi redom 'poispadali' iz šatora nekog tematski neodređenog cirkusa. Remećenjem paradigmatskih skulptorskih proporcija autor nudi metaforu svakodnevice, gdje bizarno zapravo jest uobičajeno, no drugačije, iskrivljeno, oskvrnuto, posebno, pretjerano i nakaradno zapravo jest realno.

Vrljićeva cirkuska ergela skulptura vješto koketira s groteskom, no autorov rad ne pretendira biti sarkastičan niti ulaziti u špekulacije oko direktne kritike i pridavanja cirkuskih epiteta umjetnosti, sceni ili institucijama, već ostavlja gledatelju prostor za donošenje vlastite percepcije cirkusantstva u našoj zajedničkoj svakodnevici i karakteristikama suvremenog života i društva.

Vrljićevi komični cirkuski likovi mala su hermetična samodostatna zajednica, zatvorena i rijetko ekstrovertirana, baš kao i kipari, za koju je teško detektirati što se to tu točno zbiva, a obilaskom aktera ovog cirkuskog postava autor vas poziva da to sami otkrijete.

Nakon uvodnog govora Tee Bičić, koordinatorice programa labinske Gradske galerije, o Vrljićevim radovima govorila je kustosica izložbe, Barbara Vujanović, povjesničarka umjetnosti. Prisutnima se obratio i sam autor, a izložbu je u ime Grada Labina otvorila Daniela Mohorović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin.

Svijet cirkusa

Kustosica izložbe "Cirkus", Barbara Vujanović, o izložbi kaže:

"Još od razdoblja romantizma umjetnici su rado posezali za (ne)stvarnošću i labilnošću začudnog svijeta cirkusa. Sebe same i općenito stanje umjetnosti poistovjećivali su s pajacima, uličnim zabavljačima i klaunovima, hiperboličnim i namjerno deformiranim likovima koji su skoro do nedavna zabavljali publiku u cirkuskim arenama.

I kiparski atelijer Nikole Vrljića prometnuo se tijekom protekle četiri godine u jednu takvu arenu. Posve spontano, čini mi se, okupila se atipična trupa: jedan bi lik nekom naoko slučajnom logikom povukao za sobom onog sljedećeg. Među svim tim muškim pojavama ističe se artistica na žici, koja energično i graciozno grabi zrakom". Nakon Labina, gdje umjetnik izlaže do 23. rujna, njegov "Cirkus" putuje za Rijeku i Vukovar.

Nikola Vrljić rođen je u Zagrebu 1980. godine. Godine 2007. diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na devet samostalnih i desetak skupnih izložbi. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu te nekoliko natječaja za skulpture u javnim prostorima. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter