Izložba Roberta Paulette u Noći muzeja


U petak, 27. siječnja, u 19 sati, a u povodu Noći muzeja pulskoj u galeriji Luka i MUL održat će se otvorenje izložbe slika Roberta Pauletta "Južni križ". Izložba se sastoji od nekoliko slika i poliptiha, ulja na platnu većih formata. Riječ je o minimalističkim, jednoslojnim (točkastim) geo-radovima slikanim na monokromnoj podlozi. Pretežito su svijetlih boja. Točkasti raster prikazan na slici preslika je jedne nebeske konstelacije (Južni križ, Lira, Libra, Scorpio...).

"Ako kod prethodnih radova (Južni križ) vidimo nešto što nije naslikano, kod ovih radova mi ne vidimo ono što je naslikano. Bar ne iz prve", veli Robert Pauletta.

Robert Pauletta rođen je 2. veljače 1961. u Premanturi. Srednju umjetničku školu pod voditeljstvom Ivana Obrovca pohađao je u Puli. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Od 1983. do 1985. surađuje u atelijeru Ede Murtića, a 1987. godine jedan je od osnivača HDLU-a Pule, kasnije HDLU-a Istre. Od 1991.- 2003. radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli; jedan je od osnivača te iste škole. Koncem 90-ih surađuje s redateljem Robertom Raponjom i realizira niz scenografija za predstave u INK-a. Potom je bio voditelj Udruge MMC Luka, a od 2009. godine posvećuje se isključivo profesionalnom umjetničkom radu. Godine 2013. osniva Umjetničku organizaciju Robot, te u Puli s kolegama Bojanom Šumonjom i Teom Bičić pokreće rad galerije POOLA. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter