Izložba posvećena Mihajlu Idvorskom Pupinu


U Srpskom kulturnom centru u Maksimijanovoj ulici preksinoć je otvorena izložba posvećena Mihajlu Idvorskom Pupinu (1854-1935), srpskom profesoru, znanstveniku i lobisti, kako piše na nekima od izloženih panoa.

Izložbu su organizirali Klub Srba Istarske županije, Vijeće srpske nacionalne manjine IŽ i Koordinacija Srba za Istru te SKuC u suradnji s Obrazovno istraživačkim društvom Mihajlo Pupin iz Beograda. Izložbu je postavila Aleksandra Ninković Tašić koja je kazala da je Pupin u povijesti znanosti zaista jedinstven čovjek.

Tri obljetnice

- Kada netko čitav život posveti drugim ljudima dajući sve što je stekao napornim znanstvenim radom za dobrobit učenika, slijepih djevojaka, sveučilišta, crkve, ratne siročadi... to je lista koja ima više od tisuću natuknica, kazala je Ninković Tašić. Podsjetila je i da se ove godine obilježavaju tri godišnjice vezane uz Pupina i to 160 godina od rođenja, 90 godina od Pulitzerove nagrade Pupinu za autobiografiju "S pašnjaka do naučenjaka" i sto godina otkad je osnovao prvu od tri humanitarne zaklade.

Istaknula je Pupinovu misao da su porazi samo odmorišta za buduće pobjede. Njegovo nasljeđe kao oca telekomunikacija, osnivača udruženja fizičara Amerike, predsjednika njujorške akademije znanosti i jednog od osnivača NASA-e UNESCO je prihvatio kao svjetsku baštinu, a pod njegovom paskom stasalo je četiri dobitnika Nobelove nagrade. Priča o Pupinu priča je i o dječaku koji je iz rodnog Pančeva preko Praga bez novca, imovine, utjecaja ili znanja engleskog jezika došao u SAD i u manje u deset godina postigao prve značajne rezultate.

Izložba na latinici

U ime domaćina okupljenima se obratio Milan Rašula koji je objasnio da će izložba biti dostupna svima koji se žele upoznati s radom Mihajla Pupina pa će zbog velikog interesa ovaj prostor biti otvoren od 10 do 13 i od 18 do 20 sati svaki dan osim nedjelje do 2. prosinca. Rašula se zahvalio i Branku Jankovu Rapinu iz Umaga koji je inicirao i pokrenuo ovaj projekt.

Kako je još istaknuo Rašula, zahvaljujući Srpskoj akademiji znanosti i umjetnosti, SKuC je sada vlasnik ove izložbe koja je u izvornoj postavi na ćirilici. No prilagodili su je latiničnom pismu jer su htjeli da se širi broj ljudi upozna s Pupinovim opusom, a očekuju da će s izložbom krenuti i dalje te obići sunarodnjake u Trstu, Vicenzi, Ljubljani, Mariboru i Novoj Gorici.

O Pupinu je govorio i paroh pulsko-perojski Goran Petković koji je kazao da je Pupin zbog svoje skromnosti primjer pravog kršćanina. Prisutne je pozdravio i Dejan Masliković iz Srpske akademije znanosti i umjetnosti koja je SkuC-u donirala knjige za knjižnicu i čitaonicu. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter