Izložba o Girolamu Corneru dobila i katalog

Katalog su predstavili David Ivić, Maja Zidarić, Marija Ivetić i Denis Visintin (Davor ŠIŠOVIĆ)
Katalog su predstavili David Ivić, Maja Zidarić, Marija Ivetić i Denis Visintin (Davor ŠIŠOVIĆ)

Izložba oltarnih pala iz istarskih crkava Girolama Cornera, slikara iz 19. stoljeća, otvorena sredinom studenog u Muzeju grada Pazina, dobila je i svoj katalog, koji je predstavljen u ponedjeljak u Muzeju. Autorica izložbe i tekstova u katalogu, Marija Ivetić, predstavila je Girolama Cornera, inače rođenog 1820. a umrlog 1883., kao popularnog i omiljenog slikara svoga doba, s mnogo narudžbi, i stoga s mnogo do danas sačuvanih djela širom Istre i Kvarnera.

Višegodišnje istraživanje

Realizaciji izložbe i kataloga prethodilo je opsežno višegodišnje terensko istraživanje, tijekom kojih je utvrđeno da sačuvani Cornerov opus sadrži na desetke oltarnih pala i štafelajnih slika sakralnog karaktera, i samo jednu svjetovnu sliku, jedan portret. No, iz sačuvanih se ugovora vidi da je Corner po istarskim crkvama izvodio i tehničke popravke, uglavnom na namještaju i drvenariji. Proučavanjem Cornerovog likovnog stila bez teškoća su mu atribuirane i slike koje nije potpisao, a zanimljiv je podatak da je jedna Cornerova oltarna pala iz crkve u Livadama, bila čak i ukradena!

Marija Ivetić je smjestila slikarski rad Girolama Cornera i u kontekst vremena: bio je to početak druge polovice 19. stoljeća kada je tek počelo crkveno i prosvjetiteljsko djelovanje biskupa Jurja Dobrile i kada je tek počela izlaziti Naša sloga. Suradnica Marije Ivetić u ovom projektu bila je mlada kustosica Maja Zidarić, koja je iznijela rezultate detaljnih arhivskih istraživanja o Corneru, kojima su čak ispravljene pogreške iz ranije literature ili popunjene rupe u znanjima o ovome slikaru. Tako je primjerice ranija literatura krivo smještala Cornerovo rođenje u Motovun, a vjerojatnije je da je rođen u Veneciji odakle se njegova obitelj doselila u Poreč, a pogrešno mu je bilo navođeno i ime - u pojedinim izvorima spominje se kao Gian Battista a ne Girolamo. U porečkoj matičnoj knjizi umrlih pronađen je zapis o Cornerovoj smrti, a kao uzrok je navedena "groznica", dok su stariji izvori navodili malariju.

Analiza istarskog opusa

Katalog "Corner - istarski opus" velikog je formata  i donosi, redom, tekst Marije Ivetić o slikarstvom stvaralaštvu Girolama Cornera, zatim tekst Maje Zidarić o rezultatima arhivskih istraživanja o ovome slikaru, i naposljetku kataloški dio autorice Marije Ivetić, u kojem su u boji reproducirane te potanko opisane i analizirane sve Cornerove slike sačuvane u Istri. Nakladnici kataloga su Muzej grada Pazina i Josip Turčinović d.o.o., autori fotografija su Davor Smoković, Saša Nikolić i Maja Zidarić, oblikovanje i prijelom kataloga obavio je David Ivić, a svi su tekstovi u katalogu prevedeni na talijanski i engleski, tako da je ovo izdanje zapravo trojezično. Promociju kataloga u pazinskom Kaštelu glazbom je uljepšala klapa Flumens iz Rijeke. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter