Izložba o 130 godina veslanja u Puli


Izložba pod nazivom "Jednom kad uhvatiš veslo: 130 godina veslanja u Puli - priče o mladosti na vodi" u organizaciji udruge Postav - Razvoj komunikacije u kulturi i Veslačkog kluba "Istra" otvorit će se u subotu, 28. siječnja, s početkom u 11 sati u centrali OTP banke (Dalmatinova ulica 4).

Kako kažu organizatori, "nećemo se lagati – veslanje je uzbudljiva, varljiva i neodoljiva ljubav. Ponekad okrutna, često i milosrdna, no uvijek nezasitno zahtjevna. Sve krene gotovo slučajno: pročitaš oglas, znaš nekoga tko je krenuo, imaš brata koji trenira… i onda se upišeš, onako, da probaš. Sve završi jednom kad uhvatiš veslo. Ako ga više nikad ne pustiš - veslač si. Doživotno zaljubljen. Nećemo se varati - to ne znači da si i sretno zaljubljen. Ni blizu. Kao prvo: zaljubiš se vrlo mlad, bez znanja i iskustva. Padneš na foru čim te krene. Zamišljaš entuzijastične priče o uspješnoj budućnosti i kreneš ih ostvariti. Tek onda doznaš da ljubav donosi i bol, ali naučiš veslati…Veslaš jer voliš. Veslački klub Istra proslavio je 130 godina veslanja u Puli na najbolji mogući način - regatom u pulskoj luci. Povodom te obljetnice sakupili smo priče veslača više generacija koji su dobar dio mladosti proveli lebdeći na vodi. Od škole veslanja, prvih medalja i uspjeha, preko šaljivih anegdota i gorkih uspomena, sve do kasnijih dana kad ih je ta nezasitna ljubav vratila nazad kao trenere, veterane, suce ili članove uprave kluba. Veslanje ih je označilo, postalo sastavni dio njihovog života i začudno ih zadržalo vječno mladima. Ovo su njihove priče, strastvene koliko i subjektivne, realistične kada treba i romantične koliko priliči", pišu u pozivu organizatori.

Autori izložbe, koji potpisuju sadržajno i vizualno oblikovanje, su Ivana-Nataša Turković, Boris Vincek i Tihana Nalić, a suradnici su Mario Buletić, Nuša Hauser, bivši te sadašnji veslači i treneri VK "Istre". Projekt je financijski podržao Grad Pula. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter