Izložba "Istra Beograd" u Zavičajnom muzeju Rovinja

S otvorenja izložbe 'Istra Beograd' u Rovinju (A. DAGOSTIN)
S otvorenja izložbe 'Istra Beograd' u Rovinju (A. DAGOSTIN)

U gradskoj galeriji Zavičajnog muzeja grada Rovinja u utorak navečer otvorena je skupna izložba 18 istarskih umjetnika nazvana "Istra Beograd" koja je početkom ožujka gostovala u beogradskom Etnografskom muzeju.

- Večeras imate priliku vidjeti izložbu vrlo raznolikih umjetničkih izričaja, od slikarstva, instalacija, konceptualne umjetnosti, pop arta, sve ono što se događalo u zadnjih dvadesetak godina na likovnoj sceni Istre, kazala je u uvodnoj riječi ravnateljica muzeja Marija Smolica. Dodala je da se izložba realizira na inicijativu Zajednice Srba Rovinja te ideje o širenju umjetničke suradnje te obnavljanju starih prijateljskih veza Rovinja i Beograda. Goste izložbe je u ime Istarske županije pozdravila dožupanica Giuseppina Rajko, dok je potpredsjednica rovinjskog gradskog vijeća Cinzia Ivančić kazala da su u Rovinju česte izložbe suradnje pošto se radi o plurietničkom i multilingvističkom gradu na što su ponosni.

- Sretna sam da smo mi, Srbi u Istri, podržani od lokalnih i regionalnih vlasti te da možemo promovirati svoju kulturu i povezivati narode, kazala je u ime Zajednice Srba grada Rovinja Slavica Popadić zahvalivši se umjetnicima, Nikoli Ražovu koji je napravio izbor autora, sugrađanima, rovinjskim, pulskim i županijskim institucijama, konzulatu Srbije i beogradskom muzeju. "Ovakav izbor umjetnina napravljen je na jedan iskren način dobrog poznavatelja umjetnosti, međutim, u Istri ima još barem toliko umjetnika koje bi se mogli prikazat u jednako kvalitetnoj izložbi", kazao je kustos rovinjskog muzeja i urednik kataloga izložbe Dario Sošić ispričavši se onima koji nisu uvršteni u ovu izložbu.

- Ono što su istarski umjetnici i Zavičajni muzej u Rovinju napravili u Beogradu je zaista fenomenalno. Ne da su odškrinuli nego su širom otvorili vrata umjetnosti. Preko 500 ljudi je bilo na otvorenju, imali smo sjajan prostor za izložbu u samom centru Beograda i stvarno su nas izuzetno dobro primili, kazao je selektor izložbe i rovinjski umjetnik Nikola Ražov, i sam član srpske zajednice Rovinja, dodavši da se već dogovara organiziranje likovne kolonije beogradskih umjetnika u Rovinju, negdje možda u rujnu te planira odlazak rovinjskih umjetnika u koloniju u Vojvodinu.

Na kolektivnoj izložbi umjetničke su radove izložili: Nataša Bezić, Tomislav Brajnović, Matija Debeljuh, Danilo Dučak, Alen Floričić, Fulvio Juričić, Jadranka Kalenić, Branko Kolarić, Lada Luketić, Slavica Marin, Nikola Ražov, Vjekoslava Sošić, Silvio Šarić, Goran Škofić, Bojan Šumonja, Anselmo Tumpić, Ljiljana Vlačić i Dorina Vlakančić. Pokrovitelji izložbe su istarski župan, Istarska županija, Grad Rovinj, Grad Pula, TZ grada Rovinja, Dušanka Subotić-Homen, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije i Generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci. Izložba je otvorena do 20. travnja. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter